peristeraki

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    637 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

    Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή μας...

    Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον τρόπο σκέψης μας και όλοι μας αναζητούμε πλέον λύσεις για να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο ανέξοδα τις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.

    Σκέφτηκα λοιπόν να ανοίξω ένα καινούριο καφέ,στο οποίο θα μοιραζόμαστε τις ιδέες μας για πιο οικονομικές λύσεις στη ζωή μας.

    Πώς προγραμματίζουμε τα ψώνια μας σε βασικά είδη;

    Πώς οργανώνουμε τις αγορές για τα παιδιά μας σε είδη διατροφής,ρουχισμού και παιχνίδια;

    Πώς ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας,αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα ρούχα και αξεσουάρ χωρίς να δαπανήσουμε χρήματα;

    Με ποιους τρόπους μπορούμε να διασκεδάσουμε,χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία;

    Αραγε μπορούμε να φτιάξουμε καλλυντικά με τα χεράκια μας;

    Ή σκευάσματα για την καθαριότητα του σπιτιού μας;

    Εχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα μικρό μποστάνι έστω και στη βεράντα μας και πώς μπορούμε να το πετύχουμε;

    Πώς να βγάζουμε το μενού της εβδομάδας,ώστε η οικογένειά μας να τρέφεται σωστά και με λιγότερο κόστος;

    Μπορούμε από περισσεύματα φαγητού να ετοιμάσουμε ένα νέο γεύμα,υιοθετώντας την αρχη "τίποτα δεν πάει χαμένο;"

    Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να είναι τα θέματα συζήτησής μας.

    Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές λύσεις και σίγουρα η καθεμιά μας έχει εφαρμόσει κάποιες από αυτές.

    Ελάτε να μοιραστούμε τις ιδέες μας και να αλληλοβοηθηθούμε...

    "Πενία τέχνας κατεργάζεται!"

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σωστήηηη!!!

    Κι εγώ θα αρχίσω τώρα να αποθηκεύω τρόφιμα!

    Φοβερή ιδέα για καφέ!


    y5yep3.png

    Αγαπώ όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί..σ'αγαπώ κουκλίτσα μου!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Να ξεκινήσω να σας προτείνω να μην πετάτε ποτέ το περίσσειο ψωμί ή τις μπουκιές και τις φέτες που μένουν. Τα μαζεύετε στην αρχή στο ψυγείο και μόλις γίνουν κάμποσα, τα ψήνετε στο φούρνο και μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζετε και τα τρίβετε στο μούλτι. Θα έχετε μια φρυγανιά τριμμένη που μπορείτε να την αξιοποιήσετε ρίχνοντάς τη σε φαγητά και κυρίως να κάνετε οικονομία και να μην πετάτε το ψωμί που είναι ευλογημένο.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Αφορμή για το νέο θεματάκι ηταν μια συζήτηση που είχαμε σήμερα στο καφέ μαγειρικής περί αποθήκευσης τροφίμων.

    Επειδή σαν λύση μου άρεσε πολύ κι έχω αρχίσει ήδη να την επεξεργάζομαι, σκέφτηκα ότι μπορούμε να μοιραστούμε τις ιδέες μας και σε άλλα θέματα

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Να ξεκινήσω να σας προτείνω να μην πετάτε ποτέ το περίσσειο ψωμί ή τις μπουκιές και τις φέτες που μένουν. Τα μαζεύετε στην αρχή στο ψυγείο και μόλις γίνουν κάμποσα, τα ψήνετε στο φούρνο και μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζετε και τα τρίβετε στο μούλτι. Θα έχετε μια φρυγανιά τριμμένη που μπορείτε να την αξιοποιήσετε ρίχνοντάς τη σε φαγητά και κυρίως να κάνετε οικονομία και να μην πετάτε το ψωμί που είναι ευλογημένο.

    Ωραία ιδέα Εβίρι...

    Πράγματι δεν πρέπει να πετάμε πράγματα που κάποια στιγμή θα μας χρησιμεύσουν.Φυσικά δεν είμαι της άποψης να μαζεύουμε σαβούρα και να γεμίζουμε τα σπίτια μας με περιττά.

    Οταν ξεκίνησα το δικό μου νοικοκυριό πολλές φορές πετούσα μυρωδικά(μαϊντανό,άνηθο,σέλινο κα)γιατί έμεναν πολύ καιρό στο ψυγείο χωρίς να χρησιμοποιηθούν και κιτρίνιζαν ή μαραίνονταν.

    Πλέον δεν τα πετάω...

    Οταν τα αγοράζω, τα πλένω καλά,τα στραγγίζω από τα νερά,τα ψιλοκόβω και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη.Ετσι έχω πάντα μυρωδικά και τα ανανεώνω μόλις τελειώσουν.

    Αρχικά τα αποθήκευα σε μικρά σακουλάκια

    Πλέον έχω βρει άλλη πατέντα...Εχω πλύνει συσκευασίες-κουτάκια ξηρών καρπών και τα φυλάω εκεί.Διατηρούνται καλύτερα και υπάρχει και ταξη στην καταψυξη.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Kαλημέρα!

    Βρε κορίτσια αυτό με το πλάνο διατροφής ώστε να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα έχει πολύ ενδιαφέρον.Για πείτε καμιά ιδέα.

    Εγώ προχθές που έκανα μοσχαράκι κοκκινιστό αρχικά είχα βάλει πολυ νερό. Το οποίο το έβγαλα με την κουτάλα το έβαλα σε δοχειάκια και το έβαλα στην κατάψυξη.Ετσι όταν θέλω να κάνω ένα απλό κριθαράκι ρίχνω αυτή τη σάλτσα και παίρνει υπέροχη γεύση.Δεν ξέρω αν είναι σωστό μαγειρικά αλλά μ'έχει σώσει όταν θέλω κάτι γρήγορο.


    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    καλημερα κοριτσια. καλη αρχη στο νεο καφε περιστερακι. ομολογω πολυ ενδιαφερον. αυτο με τα μυρωδικα το κανω και εγω. τα ψιλοκοβω και καταψυξη.οσο για τα τροφιμα μαλλον θα παω να παρω μερικα βασικα για να εχουμε για ωρα αναγκης...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα και από εμένα,

    Πολύ super το θέμα!

    Και εγώ αποθηκεύω μυρωδικά και λαχανικά ψιλοκομμένα στην κατάψυξη. Μια ζωή τα πέταγα γιατί μου χαλούσαν!

    Όσο για το μενού, αυτό που κάνω είναι πριν πάω SuperMarket φτιάχνω ένα πρόχειρο μενού εβδομάδας, τα κλασικά 1 φορά ψάρι, 1 όσπρια, , 1 ζυμαρικά, 1 κοτόπουλο κλπ. Γράφω σε ένα χαρτί τα υλικά που δεν έχω και με αυτό ψωνίζω. Το χαρτί αυτό είναι εβδομαδιαίο, δηλαδή υπάρχει όλη την εβδομάδα στην κουζίνα όπου σημειώνω και αυτά που μου τελειώνουν. Έχω καταφέρει έτσι να περιορίσουμε τα άσκοπα ψώνια, και να μην πετάω τρόφιμα επειδή λήγουν.

    Στο μαγείρεμα, προσέχω τις ποσότητες με σκοπό να μην περισσέψουν, εκτός βέβαια από τα φαγητά που διατηρούνται στην κατάψυξη και τρώγονται ξαναζεσταμένα για παράδειγμα κιμάς.

    Μποστάνι στο μπαλκόνι έχω κάθε χρόνο, φέτος είπα να κάνω έναν ανασχεδιασμό, μόλις βρω άκρη θα σας πω σχετικά.

    Τρόφιμα επίσης αποθηκεύω με απλό τρόπο: κάθε φορά που πάω SuperMarket αγοράζω και κάτι για αποθήκευση, γενικά ότι έχει μεγάλη ημερομηνία λήξης και διατηρείτε εκτός ψυγείου.

    Αυτά προς το παρόν αν θυμηθώ και άλλα θα σας πω!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    περιστεράκι μου πολύ καλά έκανες και άνοιξες το θέμα...ξέχασα να στο πω...πιστεύω θα πάρουμε πολλά η μία απ'την άλλη...

    αλλα μαρή ...ψυχαγωγικού τύπου??????:tongue:


    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    αλλα μαρή ...ψυχαγωγικού τύπου??????:tongue:

    Γιατί;Σε χαλάει;

    Εχω χιούμορ φιλενάδα:tongue:

    Καλά έκανες με το ζωμό από το μοσχαράκι.Πολλά περιοδικά μαγειρικής έχουν κατα καιρούς βάλει θεματάκια για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικούς ζωμούς και να τους φυλάξουμε στην κατάψυξη.

    Δοκίμασε κάποια στιγμή να φτιάξεις γιουβέτσι μοσχάρι ρίχνοντας μέσα ζωμό κότας.Το είχα διαβάσει κάπου και είχα φυλάξει ζωμό από την κοτόσουπα του μικρού.Μούρλια!!

    Εβίρι απορία...Την τριμμένη φρυγανιά πώς την συντηρούμε;Σε βάζο στο ψυγείο ή κανονικά στο ντουλάπι.Ρωτάω γιατί είναι χωρίς τα συντηρητικά που ίσως έχουν αντίστοιχα προϊόντα στην αγορά.Κι αν βάλουμε τα κομμάτια ψωμιού στο ψυγείο και μετά τα ψήσουμε,πώς συντηρούμε μετά την φρυγανιά;Δώσε μας τα φώτα σου σε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό...Είμαι σίγουρη ότι έχεις πολλά να δώσεις

    Elenatz ωραίο το μίνι-περιβολάκι στο μπαλκόνι.Εχουμε κιεμείς,αλλά σε χωράφι,οπότε το δικό σου παρουσιάζει ενδιαφέρον για όσους δεν εχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν στη γη.

    Οργανωμένη σε βρίσκω με τα ψώνια...Μπράβο!Δεν το εχω πετυχει ακόμα

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγώ αυτό που δεν έχω ξεπεράσει είναι οι μερίδες! Φτιάχνω πολλή ποσότητα για τους 2 μας,κι αν δεν βρω κανέναν να του στείλω το φαγητό ή δεν κάνει για τα σκυλάκια πάει σκουπίδια..αμαρτία!

    Το ψωμί που περισσεύει το βάζω κατάψυξη σε φέτες και αν το βγάλεις απο το ψυγείο σε 1 ώρα καταναλώνεται κ είναι μαλακό σαν φρέσκο! Αν έχει "μπαγιατέψει" το δίνω στις κοτούλες μας!


    y5yep3.png

    Αγαπώ όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί..σ'αγαπώ κουκλίτσα μου!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλημέρα σε όλες.

    (μαϊντανό,άνηθο,σέλινο κα)γ

    Πλέον δεν τα πετάω...

    τα αποθηκεύω στην κατάψυξη.

    Το ίδιο έκανα κι εγώ, μέχρι που δοκίμασα το βαζάκι με το νερό στο πρώτο ράφι του ψυγείου. Κράτησα βάζα από μαγιονέζα, μόλις αγοράζω τα ματσάκια μυρωδικών, κόβω από κάτω μισό εκατοστό τα κοτσάνια τους για να ανανεωθούν και τα βάζω μέσα στα βαζάκια με νερό σαν λουλούδια. Κρατάνε πάρα πολύ καιρό. Σε περίπτωση βέβαια, που δω ότι δεν προλαβαίνω να τα χρησιμοποιήσω όλα, πριν χαλάσουν, τα ψιλοκόβω και τα βάζω στην κατάψυξη.

    Ετσι όταν θέλω να κάνω ένα απλό κριθαράκι ρίχνω αυτή τη σάλτσα και παίρνει υπέροχη γεύση.Δεν ξέρω αν είναι σωστό μαγειρικά αλλά μ'έχει σώσει όταν θέλω κάτι γρήγορο.

    Και βέβαια είναι, και μάλιστα κάνεις και πολύ καλά με αυτήν την τακτική. Να το συνεχίσεις.

    Εβίρι απορία...Την τριμμένη φρυγανιά πώς την συντηρούμε;

    Εγώ τη φυλάω σε τάπερ στο ψυγείο, όμως την είχα δοκιμάσει και στο ντουλάπι και άντεξε πολύ καιρό. Δε θυμάμαι να σου πω πόσο, γιατί τη χρησιμοποίησα όλη και πάνε τώρα μερικά χρόνια. Θα πρότεινα για σιγουριά καλύτερα στο ψυγείο. Κάθε φορά που μαγειρεύω φαγητά που έχουν ζουμιά, (λαδερά, λεμονάτα, κοκκινιστά, όσπρια, σάλτσες κλπ) βάζω από αυτή τη φρυγανιά περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας και χυλώνει το φαγητό κι έτσι την καταναλώνω. Νομίζω υπάρχουν και συνταγές με γλυκά που θέλουν τριμμένη φρυγανιά. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου στο ίντερνετ.

    ακόμα

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    χαρτια υγειας σαμπουαν απορυπαντικα βιταμινες αντιβιωτικα ευρεου φασματος παυσιπονα οινοπνευμα.αυτα για αρχη


    921477wc2fyvv2y2.gif

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Εγώ αυτό που δεν έχω ξεπεράσει είναι οι μερίδες! Φτιάχνω πολλή ποσότητα για τους 2 μας,κι αν δεν βρω κανέναν να του στείλω το φαγητό ή δεν κάνει για τα σκυλάκια πάει σκουπίδια..αμαρτία!

    Το ψωμί που περισσεύει το βάζω κατάψυξη σε φέτες και αν το βγάλεις απο το ψυγείο σε 1 ώρα καταναλώνεται κ είναι μαλακό σαν φρέσκο! Αν έχει "μπαγιατέψει" το δίνω στις κοτούλες μας!

    Το έχω κι εγώ αυτό το πρόβλημα,αλλά σιγά σιγά βρίσκω την άκρη.Φτιάχνω μικρότερες ποσότητες.

    Σε περίπτωση όμως που φτιάξω αρκετό φαγητό,το μοιράζομαι με τους γονείς και τα πεθερικά μου.Στέλνω ταπεράκια.Ετσι και χαμένο δεν πάει και κάνουν οικονομία άλλα δύο σπίτια.

    Μια άλλη λύση είναι η αποθήκευση του μαγειρεμένου φαγητού στην κατάψυξη.Αν έχω φτιάξει αρκετό φαγάκι και δεν καταναλωθεί στο πρωτο 24ωρο που το έχω ψυγείο,το βάζω σε ταπεράκια στην κατάψυξη.Τα περισσότερα φαγητά διατηρούνται χωρίς να χάνουν σε γεύση και εμφάνιση.Με το σωστό ξεπάγωμα και ζέσταμα νομίζεις ότι είναι φρεσκομαγειρεμένα.

    Η αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού στην κατάψυξη είναι επίσης οικονομία χρόνου και κόπου για τις εργαζόμενες,αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    επειδη το τοπικ μιλαει για επιβιωση σε περιοδο κρισης,ας σκεφτουμε κ το ενδεχομενο,οτι η παροχη του ρευματος ισως δεν ειναι 24ωρες το 24ωρο!!οποτε καταψυχτες ψυγεια θα υποφερουν κ μαζι κ τα αποθηκευμενα μας.κουακερ κ μουσλι ακομη κ με νερο δινουν κατι θρεπτικο στον οργανισμο μας


    921477wc2fyvv2y2.gif

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.


    Συνδεθείτε τώρα