Giova2015

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  30
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Profile Information

 • Gender
  Female

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Κορίτσι μου είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεσαι έτσι. Ο δρόμος για αρκετές από εμάς είναι δύσκολος αλλά πρέπει να πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γιατί το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και θα σε κάνει να τα ξεχάσεις όλα. Θέλεις να μας πεις λίγα περισσότερα για σένα; Η ηλικία σου είναι αυτή που γράφει το όνομα σου να υποθέσω; Αιτία υπογονιμότητας έχετε βρει; Πώς ανταποκρίνεσαι στις διεγέρσεις; Τα εμβρυάκια που μετέφερες ήταν βλαστοκύστες;
 2. Αυτά ακριβώς έγραψα. Όπως και να το κάνουμε το κέντρο και ο γιατρός σε κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Πρέπει το ζευγάρι να έχει ισχυρή άποψη για να τα στείλει αλλού. Σε ότι αφορά τη γενετική συμβουλευτική αυτή πρέπει να παρέχεται μόνο από εξειδικευμένους γενετιστές, ιατρούς ή μη. Στην ιατροκρατούμενη Ελλάδα όμως αυτά είναι λεπτομέρειες.....
 3. Όντως το Χωρέμειο κάνει προεμφυτευτικό μονογονιδιακών νοσημάτων και η ομάδα που το αναλαμβάνει είναι εξαιρετική! Συνήθως όμως το κέντρο που κάνει τη διαδικασία της εξωσωματικής καθορίζει που θα σταλούν οι βιοψίες των εμβρύων για έλεγχο ανάλογα με ποιους συνεργάζεται εκτός εάν το ζευγάρι ζητήσει κάτι διαφορετικό. Οι ιατροί πραγματικά σπάνια γνωρίζουν τα θέματα γενετικής σε βάθος γι αυτό όντως οι γενετιστές είναι οι κατάλληλοι για ενημέρωση. Παρόλα αυτά και πάλι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σε οδηγήσει σε μια τόσο σημαντική απόφαση. Παραθέτεις τις πιθανότητες και τα δεδομένα και το ζευγάρι αποφασίζει.
 4. Η πιθανότητα να νοσεί το έμβρυο σε κάθε εγκυμοσύνη είναι 25%. Ξεκινάς λοιπόν κάθε φυσική σύλληψη με πιθανότητα 75% να είναι υγιές το μωράκι. Η απόφαση όπως είπαν και παραπάνω είναι καθαρά θέμα προσωπικό. Σκέφτεσαι αν από τη μία θα μπορούσες να αντέξεις μια ακόμη διακοπή κύησης. Από την άλλη η εξωσωματική είναι μια δύσκολη σχετικά διαδικασία και μαζί με τον προεμφυτευτικό το Χρηματικό κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αν όμως επιτύχεις εγκυμοσύνη με αυτό τον τρόπο η πιθανότητα το μωράκι να είναι υγιές είναι σχεδόν 100%.
 5. Κοπέλα μου εξαιρετικά σωστά αυτά που γράφεις αλλά και ο τρόπος που τα γράφεις. Έχεις σκεφτεί να το κάνεις επάγγελμα; Η ενημέρωση γύρω από τη γονιμότητα της γυναίκας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν ξέρω γιατί και οι ίδιοι οι γιατροί δεν μιλούν ξεκάθαρα για το θέμα. Τόλμησα μία φορά να σχολιάσω στα social media σε συνέντευξη ευτυχισμένης διάσημης μωρό μανούλας ετών 46 για το πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα που προβάλλεται και έπεσαν κυριολεκτικά να με φάνε σχετικοί και άσχετοι πεπεισμένοι ότι οι γυναίκες σήμερα τεκνοποιούν με δικό τους υλικό άνετα μέχρι τα 50. Να προσθέσω ότι κινήθηκα για αρκετά χρόνια επαγγελματικά στο χώρο των εξωσωματικών και του προεμφυτευτικού ελέγχου. Μπορώ να επιβεβαιώσω και από πρακτική εμπειρία αλλά και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια γυναίκας άνω των 45 τείνει στο 0. Η επιστημονική λογική λέει λοιπόν ότι δεν αξίζει να κυνηγήσει κανείς την πάρα πολύ μικρή αυτή πιθανότητα. Αν από την άλλη όμως το λέει η καρδούλα σου και έχεις και τα χρήματα κάνεις δεν μπορεί να σου στερήσει το όνειρο. Άλλωστε τόσες χιλιάδες άνθρωποι επιμένουν να παίζουν τζόκερ. Μπορεί να είσαι ο τυχερός. Πρέπει να γνωρίζεις όμως με τι πιθανότητες τζογάρεις κι εκεί διαφωνώ πλήρως με την όλη παραπλάνηση.
 6. Ευχαριστώ πολύ! Είναι πέντε χρονών, τις κοιτάω κάθε μέρα κι ευχαριστώ την επιστήμη που μου έδωσε τη δυνατότητα να τις αποκτήσω! Ελπίζω αυτά που έγραψα να βοήθησαν λίγο κάποια κορίτσια με απορίες. Καμιά φορά η επιστημονική αλήθεια είναι λίγο σκληρή αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική για τις αποφάσεις μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της δωρεάς που δίνει τη δυνατότητα σε τόσες γυναίκες να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας. Να πάνε όλα καλά σου εύχομαι και να αποκτήσεις τα μωράκια που ονειρεύεσαι με οποιοδήποτε τρόπο.
 7. Καλημέρα! Transcriptome είναι το σύνολο των μεταγράφων ενός οργανισμού δηλαδή το σύνολο των μορίων RNA! Καλή συνέχεια σε όλα τα κορίτσια εύχομαι και μόνο επιτυχίες από εδώ και πέρα!
 8. Το DNA είναι σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό που θα σε κάνει γονιό σε καμία περίπτωση. Στο χώρο που είμαι έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό να τσεκάρω μήπως έγινε κάποιο λάθος και οι μικρές μου έχουν γενετικό υλικό που δεν μας ανήκει αφού προήλθαν από εξωσωματική. Αυτό που λέμε όμως με τον άντρα μου είναι ότι και τότε δεν θα άλλαζε τίποτα στο πώς αισθανόμαστε για τα παιδιά μας! Όταν πάρεις αγκαλιά το μικρό σου θα είναι το παιδάκι σου με όποιο τρόπο κι αν προέκυψε.
 9. Και κύριος που αναφέρεις μιλάει για το άρθρο με τίτλο: Hsa-miR-30d, secreted by the human endometrium, is taken up by the pre-implantation embryo and might modify its transcriptome. Όπως και στον τίτλο έτσι και στο υπόλοιπο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά μεταβίβαση DNA. Μιλάει καθαρά για επιγενετικά φαινόμενα. Έχω μάθει να πηγαίνω πάντα στην αρχική δημοσίευση γιατί ο καθένας παίρνει μια μελέτη και την παρουσιάζει όπως θέλει. Κάποια στιγμή είχαν γράψει διάφορες ελληνικές και ξένες φυλλάδες ότι το φύλο του εμβρύου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή της εγκύου. Με πήραν γνωστοί και φίλοι τηλέφωνο να με ρωτήσουν αν ισχύει αυτό. Έτσι όπως ήταν τα δημοσιεύματα καταλάβαινε κανείς ότι μένει κάποια έγκυος και το αν θα κάνει τελικά αγόρι ή κορίτσι εξαρτάται απ το τι τρώει. Μέχρι να διαβάσω την αρχική δημοσίευση που χρησιμοποίησαν όλοι αυτοί οι κύριοι παραλίγο να αλλάξω επάγγελμα αφού έπρεπε να αναθεωρήσω όλη τη γενετική που ήξερα. Διαβάζοντας ευτυχώς κατάλαβα ότι επρόκειτο απλώς για μια μελέτη σε ποντίκια όπου στα θηλυκά με διατροφή πλούσια σε λιπαρά ήταν πιο πιθανό να εμφυτευθούν και να αναπτυχθούν αρσενικά έμβρυα.
 10. Μόνο αν μάζευες 4-5 βλαστοκύστες.
 11. Για προεμφυτευτικό έχετε συζητήσει καθόλου με το γιατρό σας;
 12. Η μόνη σοβαρή δημοσίευση που έχω δει είναι αυτή των Ισπανών που αναφέρουν όλα τα κορίτσια εδώ. Και πάλι βέβαια το ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες από το 2015 είναι λίγο περίεργο! Ως συνήθως έχει παραφραστεί και η συγκεκριμένη. Το πυρηνικό DNA του καθένα προέρχεται ξεκάθαρα από το ωάριο και το σπερματοζωάριο που μας δημιουργεί. Υπάρχει ακόμη και το μιτοχονδριακό DNA που προέρχεται αποκλειστικά από το ωάριο. Η παραπάνω δημοσίευση δεν αναφέρεται σε DNA αλλά σε μόρια miRNA που επηρεάζουν την έκφραση του DNA. Φανταστείτε ότι το DNA σαν τεράστιους τόμους εγκυκλοπαίδειας που μέσα είναι γραμμένες όλες οι πληροφορίες για το πώς είμαστε φτιαγμένοι και τα μόρια miRNA συμβάλουν στο τι θα διαβαστεί και θα εφαρμοστεί μέσα από αυτούς τους τόμους. Ελπίζω να είναι κάπως κατανοητά όλα αυτά.
 13. Συγνώμη αλλά με αυτούς τους «γενετιστές» που αναφέρετε θα σκίσω σε λίγο τα πτυχία μου και δεν είναι και λίγα!!!!! Σίγουρα μπαίνει και η λήπτρια στο παιχνίδι του DNA του μωρού και δεν αμφιβάλλω καθόλου γι αυτό! Την επόμενη φορά που θα σας αναφέρει κάποιος τις 7 γενιές ή ότι δύο άτομα που προέρχονται από το ωάριο της ίδιας γυναίκας μπορούν άφοβα να αναπαραχθούν μεταξύ τους ζητήστε παρακαλώ βιβλιογραφία. Έχω διαβάσει άπειρα επιστημονικά άρθρα πάνω σε αυτά τα θέματα και δεν έχω δει τίποτα σχετικό!!!!
 14. Ρίσκο υπάρχει οποιοδήποτε γενετικό υλικό κι αν χρησιμοποιήσουμε και ακόμη κι αν κάνουμε όλες τις εξετάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή γιατί η επιστήμη δεν τα γνωρίζει όλα. Εγώ προσπάθησα μόνο να ενημερώσω για τα επιστημονικά δεδομένα γιατί είδα να γράφονται πολλές ανακρίβειες. Είμαι υπέρ της λύσης της δωρεάς ωαρίων όπως ξεκαθάρισα από την αρχή. Το πώς όμως θα διαχειριστεί κάποιος αυτή την επιλογή πιστεύω ότι πρέπει να στηρίζεται στα σωστά επιστημονικά δεδομένα σε ότι αφορά τη γενετική και την ψυχολογία. Το δεύτερο είναι ένα κομμάτι που δεν γνωρίζω καθόλου.
 15. Φυσικά και ισχύουν οι νόμοι του Μέντελ με πολλές και διάφορες παραλλαγές βέβαια. Κάποιο υπολειπόμενο χαρακτηριστικό μπορεί επίσης να εκφραστεί χωρίς να υπάρχει σε κανέναν από τους προγόνους μας απλά και μόνο γιατί συνδυάστηκε με το κατάλληλο γονίδιο του συντρόφου μας. Υπάρχουν ακόμη και οι νέες μεταλλάξεις de novo δηλαδή όλοι μας έχουμε και γονίδια που διαφέρουν από των βιολογικών μας γονιών. Τα πράγματα δηλαδή είναι πιο σύνθετα και το να μιλάμε για 7 γενιές είναι κάτι που δεν στηρίζεται πουθενά επιστημονικά. Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων. Όταν παίρνουμε ιστορικό για κάποιο νόσημα μέσα στις βασικές ερωτήσεις είναι αν οι γονείς είναι συγγενείς μεταξύ τους και από πού κατάγονται. Εάν υπάρχει συγγένεια ή κοινή καταγωγή η πιθανότητα για γενετικά νοσήματα είναι πολύ αυξημένη. Φυσικά δεν αποκλείεται και η γέννηση υγιούς παιδιού. Είπαμε τα γονίδια είναι πιθανότητες..,..