Giova2015

Registered Users
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  35
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

2 ακόλουθοι

Profile Information

 • Gender
  Female

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Κορίτσι μου καλημέρα! Δεν ξέρω κάτι για το γιατρό ή το κέντρο αλλά θα σου έλεγα να θέσεις την ερώτηση στο θέμα που υπάρχει ήδη. https://www.parentscafe.gr/forum/topic/19779-cafe-ivf-me-dorea-oarion/ Εκεί θα βρεις πολλές πληροφορίες για το θέμα και όλο και κάποιο κορίτσι ίσως σε βοηθήσει συγκεκριμένα γι αυτό που θες!
 2. Κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι ξεχωριστή και πρέπει να εξετάζεται ατομικά. Παρόλα αυτά από την εμπειρία μου και τη βιβλιογραφία θα έκανε μία γενίκευση και θα έλεγα ότι μέχρι τα 42-43 αν υπάρχουν οικονομικά και ψυχικά αποθέματα και μια υγιής εικόνα της γυναίκας αξίζει να το κυνηγήσει κάνεις. Μετά τα 43-44 οι πιθανότητες πέφτουν κάτω από το 5% και στα 45 πλέον είναι σχεδόν μηδέν. Επίσης σημαντικό για μένα είναι η γυναίκα να γνωρίζει τι πιθανότητες έχει και με βάση αυτή την πληροφορία να αποφασίζει. Οι γιατροί έχουν την τάση να μη μιλάνε γι αυτά ξεκάθαρα. Γενικά είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού και θεωρώ ότι τα mRNA εμβόλια είναι στη λογική τους αρκετά ασφαλή! Τώρα σε ότι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη δε γνωρίζω πολλά γιατί δεν το έχω ψάξει. Μπορώ να πω μόνο ότι και στη χώρα μας η τάση είναι σε τέτοια θέματα να ακολουθούμε τις οδηγίες τη ESHRE European Society of Human Reproduction. https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/COVID19/COVID-19-vaccination-and-assisted-reproduction_12012021.pdf
 3. Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε. Δεν είμαι γιατρός αλλά βιολόγος με ειδίκευση στη γενετική. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στο χώρο του προγεννητικού και προεμφυτευτικού ελέγχου. Αυτός είναι και ένας λόγος που η φίλη μου είναι τόσο ανοιχτή μαζί μου για το θέμα. Όπως είπατε η κατάσταση είναι πολύ λεπτή αλλά τη βλέπω να ταλαιπωρείται τόσο που πραγματικά πιστεύω ότι το καλύτερο για εκείνη θα ήταν να προχωρήσει σε δωρεά. Chitaneta μου η φίλη μου έχει ήδη κάνει δύο εμβρυομεταφορές με δικά της και τώρα ετοιμάζεται για την τρίτη μαζεύοντας σε φυσικούς κύκλους. Αν μπορέσεις στείλε μου σε πμ το link αλλιώς θα ψάξω κι εγώ να το βρω.
 4. Κορίτσια καλησπέρα. Βλέπω ησυχία και αποφάσισα να ζητήσω τη γνώμη σας. Τη δική μου ιστορία την έχω ξαναγράψει. Έχω περάσει το δρόμο της εξωσωματικής αλλά όχι της δωρεάς. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε διαδικασία εξωσωματικής και μία καλή μου φίλη. Το θέμα είναι ότι παρόλο που είναι με το σύντροφό της πολλά χρόνια μαζί άργησαν να ξεκινήσουν προσπάθειες θεωρώντας ότι έχουν αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα να είναι τώρα η κοπέλα 44 κλεισμένα. Οι γιατροί της έχουν μιλήσει για τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας αλλά εκείνη θέλει να εξαντλήσει κάθε ευκαιρία. Μου μιλάει πολύ για το θέμα και τη βλέπω ότι έχει μεγάλη ανάγκη από ενθάρρυνση. Προσπαθώ είναι η αλήθεια αλλά αισθάνομαι ότι την κοροϊδεύω αφού δεν πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει. Εσείς που έχετε περάσει αυτή τη φάση πώς πιστεύετε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζω;
 5. Καλησπέρα μελλοντική μανούλα! Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα τα καταφέρεις είναι σίγουρο! Θες να μας πεις πόσο χρονών είσαι; Φαντάζομαι ορμόνες έχεις ελέγξει μετά από τόσο καιρό που ψάχνεσαι. Θα τα πεις και με το νέο σου γιατρό αλλά μήπως να σκεφτείς και την λαπαροσκόπηση; Η ενδομητρίωση είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί κατά τη γνώμη μου μετά από δύο χρόνια άκαρπων προσπαθειών!
 6. Κορίτσι μου είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεσαι έτσι. Ο δρόμος για αρκετές από εμάς είναι δύσκολος αλλά πρέπει να πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γιατί το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και θα σε κάνει να τα ξεχάσεις όλα. Θέλεις να μας πεις λίγα περισσότερα για σένα; Η ηλικία σου είναι αυτή που γράφει το όνομα σου να υποθέσω; Αιτία υπογονιμότητας έχετε βρει; Πώς ανταποκρίνεσαι στις διεγέρσεις; Τα εμβρυάκια που μετέφερες ήταν βλαστοκύστες;
 7. Αυτά ακριβώς έγραψα. Όπως και να το κάνουμε το κέντρο και ο γιατρός σε κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Πρέπει το ζευγάρι να έχει ισχυρή άποψη για να τα στείλει αλλού. Σε ότι αφορά τη γενετική συμβουλευτική αυτή πρέπει να παρέχεται μόνο από εξειδικευμένους γενετιστές, ιατρούς ή μη. Στην ιατροκρατούμενη Ελλάδα όμως αυτά είναι λεπτομέρειες.....
 8. Όντως το Χωρέμειο κάνει προεμφυτευτικό μονογονιδιακών νοσημάτων και η ομάδα που το αναλαμβάνει είναι εξαιρετική! Συνήθως όμως το κέντρο που κάνει τη διαδικασία της εξωσωματικής καθορίζει που θα σταλούν οι βιοψίες των εμβρύων για έλεγχο ανάλογα με ποιους συνεργάζεται εκτός εάν το ζευγάρι ζητήσει κάτι διαφορετικό. Οι ιατροί πραγματικά σπάνια γνωρίζουν τα θέματα γενετικής σε βάθος γι αυτό όντως οι γενετιστές είναι οι κατάλληλοι για ενημέρωση. Παρόλα αυτά και πάλι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σε οδηγήσει σε μια τόσο σημαντική απόφαση. Παραθέτεις τις πιθανότητες και τα δεδομένα και το ζευγάρι αποφασίζει.
 9. Η πιθανότητα να νοσεί το έμβρυο σε κάθε εγκυμοσύνη είναι 25%. Ξεκινάς λοιπόν κάθε φυσική σύλληψη με πιθανότητα 75% να είναι υγιές το μωράκι. Η απόφαση όπως είπαν και παραπάνω είναι καθαρά θέμα προσωπικό. Σκέφτεσαι αν από τη μία θα μπορούσες να αντέξεις μια ακόμη διακοπή κύησης. Από την άλλη η εξωσωματική είναι μια δύσκολη σχετικά διαδικασία και μαζί με τον προεμφυτευτικό το Χρηματικό κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αν όμως επιτύχεις εγκυμοσύνη με αυτό τον τρόπο η πιθανότητα το μωράκι να είναι υγιές είναι σχεδόν 100%.
 10. Κοπέλα μου εξαιρετικά σωστά αυτά που γράφεις αλλά και ο τρόπος που τα γράφεις. Έχεις σκεφτεί να το κάνεις επάγγελμα; Η ενημέρωση γύρω από τη γονιμότητα της γυναίκας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν ξέρω γιατί και οι ίδιοι οι γιατροί δεν μιλούν ξεκάθαρα για το θέμα. Τόλμησα μία φορά να σχολιάσω στα social media σε συνέντευξη ευτυχισμένης διάσημης μωρό μανούλας ετών 46 για το πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα που προβάλλεται και έπεσαν κυριολεκτικά να με φάνε σχετικοί και άσχετοι πεπεισμένοι ότι οι γυναίκες σήμερα τεκνοποιούν με δικό τους υλικό άνετα μέχρι τα 50. Να προσθέσω ότι κινήθηκα για αρκετά χρόνια επαγγελματικά στο χώρο των εξωσωματικών και του προεμφυτευτικού ελέγχου. Μπορώ να επιβεβαιώσω και από πρακτική εμπειρία αλλά και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια γυναίκας άνω των 45 τείνει στο 0. Η επιστημονική λογική λέει λοιπόν ότι δεν αξίζει να κυνηγήσει κανείς την πάρα πολύ μικρή αυτή πιθανότητα. Αν από την άλλη όμως το λέει η καρδούλα σου και έχεις και τα χρήματα κάνεις δεν μπορεί να σου στερήσει το όνειρο. Άλλωστε τόσες χιλιάδες άνθρωποι επιμένουν να παίζουν τζόκερ. Μπορεί να είσαι ο τυχερός. Πρέπει να γνωρίζεις όμως με τι πιθανότητες τζογάρεις κι εκεί διαφωνώ πλήρως με την όλη παραπλάνηση.
 11. Ευχαριστώ πολύ! Είναι πέντε χρονών, τις κοιτάω κάθε μέρα κι ευχαριστώ την επιστήμη που μου έδωσε τη δυνατότητα να τις αποκτήσω! Ελπίζω αυτά που έγραψα να βοήθησαν λίγο κάποια κορίτσια με απορίες. Καμιά φορά η επιστημονική αλήθεια είναι λίγο σκληρή αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική για τις αποφάσεις μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της δωρεάς που δίνει τη δυνατότητα σε τόσες γυναίκες να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας. Να πάνε όλα καλά σου εύχομαι και να αποκτήσεις τα μωράκια που ονειρεύεσαι με οποιοδήποτε τρόπο.
 12. Καλημέρα! Transcriptome είναι το σύνολο των μεταγράφων ενός οργανισμού δηλαδή το σύνολο των μορίων RNA! Καλή συνέχεια σε όλα τα κορίτσια εύχομαι και μόνο επιτυχίες από εδώ και πέρα!
 13. Το DNA είναι σημαντικό αλλά δεν είναι αυτό που θα σε κάνει γονιό σε καμία περίπτωση. Στο χώρο που είμαι έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό να τσεκάρω μήπως έγινε κάποιο λάθος και οι μικρές μου έχουν γενετικό υλικό που δεν μας ανήκει αφού προήλθαν από εξωσωματική. Αυτό που λέμε όμως με τον άντρα μου είναι ότι και τότε δεν θα άλλαζε τίποτα στο πώς αισθανόμαστε για τα παιδιά μας! Όταν πάρεις αγκαλιά το μικρό σου θα είναι το παιδάκι σου με όποιο τρόπο κι αν προέκυψε.
 14. Και κύριος που αναφέρεις μιλάει για το άρθρο με τίτλο: Hsa-miR-30d, secreted by the human endometrium, is taken up by the pre-implantation embryo and might modify its transcriptome. Όπως και στον τίτλο έτσι και στο υπόλοιπο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά μεταβίβαση DNA. Μιλάει καθαρά για επιγενετικά φαινόμενα. Έχω μάθει να πηγαίνω πάντα στην αρχική δημοσίευση γιατί ο καθένας παίρνει μια μελέτη και την παρουσιάζει όπως θέλει. Κάποια στιγμή είχαν γράψει διάφορες ελληνικές και ξένες φυλλάδες ότι το φύλο του εμβρύου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή της εγκύου. Με πήραν γνωστοί και φίλοι τηλέφωνο να με ρωτήσουν αν ισχύει αυτό. Έτσι όπως ήταν τα δημοσιεύματα καταλάβαινε κανείς ότι μένει κάποια έγκυος και το αν θα κάνει τελικά αγόρι ή κορίτσι εξαρτάται απ το τι τρώει. Μέχρι να διαβάσω την αρχική δημοσίευση που χρησιμοποίησαν όλοι αυτοί οι κύριοι παραλίγο να αλλάξω επάγγελμα αφού έπρεπε να αναθεωρήσω όλη τη γενετική που ήξερα. Διαβάζοντας ευτυχώς κατάλαβα ότι επρόκειτο απλώς για μια μελέτη σε ποντίκια όπου στα θηλυκά με διατροφή πλούσια σε λιπαρά ήταν πιο πιθανό να εμφυτευθούν και να αναπτυχθούν αρσενικά έμβρυα.
 15. Μόνο αν μάζευες 4-5 βλαστοκύστες.