Troia

Μέλη
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  151
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Κοίτα, στο τελευταίο μου post πριν σταματήσω είχα γράψει ότι ασχολούμαι με το forum για να αποκτήσω και να μεταφέρω γνώσεις. Το 1ο δεν με εμποδίζει κανείς να συνεχίσω να το κάνω σαν επισκέπτης, άρα το όφελος για μένα δεν θα σταματήσει. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε ότι το μέσο αυτό είναι απρόσωπο, δε γνωρίζουμε αυτούς που μας διαβάζουν. Κάποια γυναίκα π.χ. μπορεί να επηρεαστεί από τις θετικές αναφορές σε κάποιον γιατρό και να τον εμπιστευτεί τυφλά χωρίς να το ψάξει, γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας της. Θυμάμαι τότε, επειδή όταν γνωρίζω κάτι ο τρόπος που γράφω είναι κάπως απόλυτος, με ρώταγαν τι συμπληρώματα να πάρει ο άντρας τους. Και κάπως έτσι έλεγα ότι πρέπει να πάνε σε εξειδικευμένο ουρολόγο μόνο και κατάλαβα επίσης τι επιρροή ασκεί το συγκεκριμένο μέσο... Και αυτά είναι ευαίσθητα θέματα δυστυχώς και η συγκεκριμένη διαδικασία των εξωσωματικών είναι πολύ παρεμβατική. Τότε το Φθινόπωρο του 2019 μόλις είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και να μαθαίνω πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα ωάρια μας και να αυξήσουμε τις πιθανότητες για φυσική σύλληψη και θεωρούσα ότι έχω υποχρέωση να μοιραστώ αυτή τη γνώση. Αλλά ενώ για μένα ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι χαρά, για άλλους ανθρώπους είναι καταπίεση και δυστυχία. Και γι' αυτό το γύρισα σε προσωπικά μηνύματα και πλέον γνωρίζω πολλές κοπέλες από εδώ, κάποιες και προσωπικά πλέον.
 2. Ξέχασες ένα ακόμα θέμα: εγώ έχω παρατηρήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στις ειδικότητες. Για τον κατακερματισμό π.χ. που λέγαμε, οι περισσότεροι γυναικολόγοι (κρίνοντας από τα posts εδώ) τον αγνοούν πριν από τις προσπάθειες, τον αιματολογικό και ενδοκρινολογικό έλεγχο επίσης. Όλες οι άλλες ειδικότητες που έγραψα όμως, σου δίνουν ένα σωρό εξετάσεις και πολλές φορές φάρμακα και σκευάσματα βιταμινών, ενώ οι γυναικολόγοι μπορεί να τα απορρίψουν. Το λέω γιατί μου έχει τύχει εξωσωματιστής που πήρε πάνω το ρόλο όλων αυτών των ειδικοτήτων (δε μπορώ να πω με ιδιαίτερη επιτυχία) και άλλος που δήλωνε κατηγορηματικά ότι δε χρειάζεται τίποτα, ούτε χειρουργείο κιρσοκήλης, ούτε συμπληρώματα διατροφής. Κατέληξα να κάνω μεγάλη έρευνα μόνη μου, να διαβάζω σαν τρελή για όλα αυτά τα θέματα και να έχω φτάσει να έχω καταλήξει σε μία ομάδα γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που εμπιστεύομαι, αλλά όχι σε κάποιον γυναικολόγο. Όπως λέει και ο ενδοκρινολόγος μου "δε βγάζεις άκρη με τους γιατρούς"...
 3. Θα κάνεις ραντεβού με κάποιους πριν αποφασίσεις, αλλά με έναν θα προσπαθείς κάθε φορά, όχι με όλους. Και δυστυχώς, άλλο στη θεωρία, άλλο στην πράξη. Το θέμα για εμένα είναι ότι οι προσπάθειες είναι πολύτιμες, γιατί κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα, και σωματική και ψυχική καταπόνηση. Το ιδανικό θα ήταν αυτό που λες, δηλαδή να γίνονταν posts με αντικειμενικές γνώμες, όπου η κάθε μία θα παρέθετε τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά του κάθε γιατρού (εφόσον τα διέκρινε βέβαια). Το θέμα είναι ότι είναι λογικό με το γιατρό που πετυχαίνουμε να μην είμαστε και τόσο αντικειμενικοί, αλλά και το αντίθετο. Αν έχουμε αποτύχει με κάποιον, έχουμε μία τάση ίσως να τονίζουμε τα αρνητικά. Οπότε γι' αυτό το λόγο αποτελεί ευαίσθητο θέμα και προσωπικά προτιμώ τα προσωπικά μηνύματα για τέτοια θέματα.
 4. Συμφωνώ και έτσι σκεφτόμουν από την αρχή. Αυτό το είχαν πει για εξωσωματιστές, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί κρίνονται επί του αποτελέσματος, δηλαδή αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη ή όχι. Και οι εξωσωματιστές παίρνουν ένα σωρό λεφτά και δίνουν πανίσχυρες ορμόνες...Το έργο του ουρολόγου είναι πιο απλό, αλλά και πάλι εμείς έχουμε πάει σε 3 και φαίνεται η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που ασχολούνται ή όχι με αυτά τα θέματα. Το ίδιο συμβαίνει με αιματολόγους και ενδοκρινολόγους, εκεί πιστεύω ότι είναι πιο ακίνδυνο να γράψουμε δημόσια ένα όνομα. Αλλά και πάλι, επειδή έχω έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, όχι όνομα δε γράφω, αλλά ακόμα και post αποφεύγω να κάνω... Ακριβώς για τον ίδιο λόγο είχαμε προσπαθήσει κι εμείς να βελτιώσουμε το σπέρμα όσο γίνεται. Διότι κι εμείς ξεκινάμε ως δεδομένο ότι λόγω ηλικίας δεν θα έχω και τα καλύτερα ωάρια... Κοίτα, αν πετύχω με έναν εξωσωματιστή και στείλω άλλη γυναίκα εκεί και έχει κακή εμπειρία (γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί σε εμένα να έτυχε), αυτό είναι σοβαρό. Και μπορεί αντί να υπάρχει αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί χειρότερο πρόβλημα, τόσα διαβάζουμε εδώ...Ούτε μπορεί κάποια γυναίκα να κάνει ταυτόχρονα προσπάθεια με πολλούς γιατρούς για να συγκρίνει. Γι' αυτό και ποτέ δεν έχω συστήσει γυναικολόγο/εξωσωματιστή. Αλλά για ουρολόγο/ενδοκρινολόγο/αιματολόγο, όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί σε διάφορους γιατρούς για να συγκρίνει γνώμες. Δε θα χάσει κάτι, παρά μόνο τα χρήματα της επίσκεψης και λίγο χρόνο. Έχω μέτρο σύγκρισης και για τις 3 ειδικότητες και δυστυχώς χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι να καταλάβουμε ότι κάποιος πρέπει να είναι εξειδικευμένος σε αναπαραγωγικά θέματα και αυτό κάνει τη διαφορά.
 5. Ωχ...Κρύβε λόγια, γιατί αναβιώνουν στιγμές Δεκεμβρίου 2019...Για την ιστορία, τότε έγραφα πολλά γι' αυτά τα θέματα και είχα κατηγορηθεί ότι κάνω διαφήμιση στο συγκεκριμένο γιατρό. Τότε όμως είχα κάνει το λάθος να γράψω το όνομα δημόσια...
 6. Οι προφερτίλ είναι πολύ ακριβές όμως... Ο δικός μου πήρε μεμονωμένα σκευάσματα, όχι τόσο ακριβά, αλλά με παραπομπή εξειδικευμένου ουρολόγου και είχε ελεγχθεί ήδη για όλες τις αιτίες που μπορεί να ανεβάζουν την τιμή (π.χ. ορμόνες, κιρσοκήλη). Έπειτα είναι και η δοσολογία. Οι πολυβιταμίνες συνήθως έχουν λίγο απ' όλα, αλλά μπορεί από κάτι να χρειαζόμαστε περισσότερο. Το είδα και στην περιπτωσή μου που πήρα fertilimax, παρόλα αυτά έπαιρνα έξτρα και vit D και filicine και CoQ10, γιατί η δοσολογία δεν επαρκούσε. Το αντίθετο θα έλεγα στη θέση σου για το κάπνισμα. Να παρακαλάνε να δοθεί μία καλή ευκαιρία να το κόψουν, διότι είναι ζήτημα υγείας. Και το κάπνισμα εύκολα κόβεται αν κάποιος το θέλει. Υπάρχουν ένα σωρό μέθοδοι, αρκεί κάποιος να το θέλει από μόνος του. Αλλά τώρα με το μωρό πιστεύω ο άντρας σου θα έχει έναν παραπάνω λόγο και θα το σκεφτεί από μόνος του...Εκτός από το θέμα της τεκνοποίησης, οι ελεύθερες ρίζες μακροπρόθεσμα έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα. Όχι, δεν είναι το επιθυμητό. Ιδανικά θα το ήθελαν πιο κάτω. Σ' εμάς με 27% έδωσαν αντιοξειδωτικά.
 7. + @MoominΠήγατε στον ουρολόγο που σας είχα συστήσει εγώ (δεν ξέρω αν με θυμάσαι, αποφεύγω να γράφω δημόσια); Εμείς του πήγαμε τεστ κατακερματισμού και μας το ξαναζήτησε, αλλά μάλλον επειδή την πρώτη φορά είχε γίνει σε άγνωστο εργαστήριο και μας παρέπεμψε στο γνωστό εργαστήριο που μάλλον πήγε και η olpapa, αυτό καταλαβαίνω από την επεξήγηση κάτω από το αποτέλεσμα. Και ο δικός μου 27% είχε, το οποίο είναι οριακό και του έδωσε αντιοξειδωτικά. Σε άλλον ασθενή που είχε πολύ υψηλότερο δείκτη είχε δώσει άλλη αγωγή. Και μάλιστα μας είπε να μην τα σταματήσει μέχρι να επέλθει γονιμοποίηση. @olpapa Τώρα ξέχνα το είσαι έγκυος, για το 2ο παιδάκι αν θέλετε, δείτε το να πάρει για λίγους μήνες αντιοξειδωτικά αν χρειαστεί. Με αυτή την τιμή πιθανό κανείς να σας έδινε ό,τι και στο συζυγό μου. Τώρα, για το αν το ζητάνε ή όχι, εγώ συνεχίζω να συμβουλεύω πολύ πριν φτάσουμε να μιλάμε για εξωσωματική, η διερεύνηση της υπογονιμότητας να γίνεται χωριστά, δηλαδή η γυναίκα να απευθύνεται σε γυναικολόγο και ο άνδρας σε ειδικό ουρολόγο/ανδρολόγο. Ο λόγος είναι ότι ότι από εμάς ναι μεν είχε ζητήσει το τεστ κατακερματισμού γυναικολόγος/εξωσωματιστής, χωρίς όμως να μας πει πού πρέπει να το κάνουμε για να είναι αξιόπιστο. Τότε το είχαμε κάνει σε ένα συνοικιακό διαγνωστικό κέντρο και η τιμή είχε βγει καλή παρόλο που είχε κιρσοκήλη. Μετά το χειρουργείο, στο εξειδικευμένο κέντρο, είχε βγει υψηλότερη, οπότε ίσως να μην ήταν έγκυρο το πρώτο αποτέλεσμα. @MatinaaΕίναι πολύ εύκολο να βρεθεί μικρόβιο στο σπέρμα και να πάρει κανείς αντιβίωση χωρίς λόγο, το έχουμε ξαναπεί. Σ' εμάς έβρισκαν e-coli, το οποίο μετά διπλοτσεκάραμε με τον ουρολόγο ότι δεν υπήρχε. Ειδικά το e-coli που είχε βρεθεί σ' εμάς, δεν μας ανησυχεί καθόλου απ' ό,τι μάθαμε εκ των υστέρων, είναι πιθανό να είναι μια απλή επιμόλυνση.
 8. + @ΧαμογέλαΑποφεύγω να γράφω δημόσια. Ωστόσο, εξετάστε την περίπτωση του 3d υπερήχου που έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια. Εμένα αυτό με συμβούλευσαν να κάνω και το feedback που πήρα από το γιατρό που μου το έκανε ήταν ότι είμαι καθαρή από ενδομητρίωση. Σ' εμένα είχε βρεθεί στο δουγλάσειο χώρο σε λαπαροσκοπικό χειρουργείο το 2015 και στον 3d υπέρηχο που έκανα τον Ιούνιο αναγράφεται ότι ο δουγλάσειος χώρος είναι καθαρός.
 9. Καλησπέρα κορίτσια, Έχω μήνες να γράψω δημόσια, αλλά τις τελευταίες μέρες είδα ότι έγινε μεγάλη συζήτηση και υπήρξε μεγάλος προβληματισμός γύρω από τη διατροφή - ζάχαρο, κοιλιοκάκη, γλουτένη κτλ., για το δυτικό τρόπο ζωής που επηρεάζει πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την υπογονιμότητα κτλ. Και σήμερα πάλι βλέπω συζήτηση γύρω από θέματα όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα κτλ. που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και παρατηρώ το άγχος που προκαλείται - δικαιολογημένα - σε πολλές κοπέλες από την πιθανότητα να επηρεάζουν αυτά τη δική τους κατάσταση. Πριν από μερικούς μήνες, εντελώς συγκυριακά, ανακάλυψα τη σύνδεση ανάμεσα σε όλα αυτά που συζητάτε και μάλιστα με σχέσεις αιτιότητας (π.χ. πώς το Α επηρεάζει το Β) και μου λύθηκαν πολλές απορίες σχετικά με το δικό μου οργανισμό. Πριν από αυτό, είχα ακούσει μόνο κάποια πράγματα αποσπασματικά για τη διατροφή από γιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με τη γονιμότητα (ουρολόγο, ενδοκρινολόγο), δυστυχώς όμως τίποτα από κάποιον γυναικολόγο/εξωσωματιστή. Τη μεγάλη εικόνα την ανακάλυψα με τη βοήθεια της κυρίας που μου κάνει βελονισμό - ιατρό παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής - αλλά και με πολύ προσωπικό διάβασμα και έρευνα. Όλες οι πληροφορίες που αποκόμισα μου επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από την κα. Τσεκούρα στο Έλενα. Στην αρχή μου φάνηκαν βουνό όλες οι αλλαγές που έπρεπε να κάνω, γρήγορα όμως όλα μπήκαν σε μία τάξη και πλέον ο νέος τρόπος ζωής μου έχει γίνει ρουτίνα. Ένα μέρος από τις παρεμβάσεις που βοηθούν στη γονιμότητα είναι γενικής φύσης και μας αφορούν όλες, π.χ. αποφυγή τροφών που δημιουργούν φλεγμονές στον οργανισμό, ενώ ένα άλλο είναι προσωποποιημένο και πρέπει να έχει προηγηθεί διάγνωση από ειδικό, όπως τα θέματα που συζητούσατε πριν από λίγες μέρες σχετικά με το ζάχαρο και τις καμπύλες. Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο για να αναλύσω τους γενικούς κανόνες τρόπου ζωής που βοηθούν στη γονιμότητα, μπορώ όμως, επειδή είδα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές κοπέλες για ενημέρωση, να σας προτείνω υλικό για διάβασμα. Άκρως διαφωτιστικό και με επιστημονικές παραπομπές είναι το βιβλίο "it starts with the egg" και για κάτι πιο απλό και με πρακτικές συμβουλές μπορείτε να επισκεφθείτε το site "to make a mommy", όπου θα βρείτε τυποποιημένο οδηγό διατροφής ανάλογα με το πρόβλημα που ευθύνεται για την υπογονιμότητα (π.χ. ενδομητρίωση, ΠΩΑ, κτλ.) Τέλος, είμαι πρόθυμη, αν κάποια κοπέλα επιθυμεί, να βοηθήσω, απαντώντας σε ερωτήσεις, θα προτιμούσα όμως αυτό να γίνει με προσωπικά μηνύματα. Ο λόγος είναι ότι, όπως έχω διαπιστώσει στο παρελθόν, πρόκειται για θέματα που μπορεί να διχάσουν ή να αγχώσουν - κάποιοι άνθρωποι κάνοντας διατροφή νιώθουν ότι κάνουν κάτι καλό για τον οργανισμό τους, ενώ σε άλλους αυτό προσθέτει μόνο άγχος. Ελπίζω η ανάρτησή μου να βοηθήσει. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλες!
 10. @BettyStΠώς το ξέρεις ότι δεν θα προσπαθήσω; Αν διαβάσεις τα post Μου θα δεις το αντίθετο. @Strawberry*@BettySt Αν μπαίνω σε αυτό το forum είναι για 2 λόγους: 1) Για να αποκομίζω γνώση από τις εμπειρίες άλλων γυναικών (μπορώ να το κάνω εφεξής και σαν επισκέπτης, όπως και θα κάνω) 2) Για να ενημερώνω για θέματα στα οποία έχω αποκομίσει γνώση. Δεν πειράζει, δεν θα χαθεί και ο κόσμος και τώρα που θα σταματήσω να το κάνω...
 11. Είδες λοιπόν, έρχεσαι στα λόγια μου...Ποιοι παππούδες στην 50άρα και τον 60άρη; Και τα αδέρφια της μικρής, μακάρι να της σταθούν...Ο δάσκαλός μου λοιπόν λέει ότι πιο σημαντικό από το να κάνουμε παιδί, είναι να είμαστε εμείς δεμένοι κι αγαπημένοι. Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου. Κι εγώ αν κάνω ποτέ παιδί (ίσως και ένα, ποιος ξέρει;) παιδί 40άρηδων θα είναι και ίσως και μοναχοπαίδι. Αλλά είναι εντάξει και αυτό, δεν πειράζει. Εμείς έχουμε γεμίσει γνώσεις, το ζευγάρι που σας είπα παραπάνω, δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ώριμο, παρ' όλη την ηλικία...
 12. Η ψυχολόγος του κέντρου ή δική σου; Εγώ εδώ και χρόνια ασχολούμαι με την ψυχολογία μου, αλλά όχι σε κλασσικό ψυχοθεραπευτή. Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του γιατρό (γιατί αυτό είναι, απλώς παράτησε την ιατρική για να ασχοληθεί με την ψυχή των ανθρώπων) και όλοι εμείς, δάσκαλο. Εκείνος με έκανε να καταλάβω ότι δεν έχει καμία σημασία αν θα κάνω ή δεν θα κάνω παιδί. Σημασία είναι να είμαι καλά, να είμαστε καλοί άνθρωποι και να κάνουμε καλό στους άλλους. Και παρατηρώντας γύρω μου ζευγάρια που έχουν κάνει εξωσωματική, έχω έρθει στα λόγια του...Άνθρωπος είμαι κι εγώ βέβαια, με δελεάζει η ιδέα να προσπαθήσω να κάνω ένα παιδί, αλλά κάπως έτσι το έχω πάρει πιο χαλαρά και είμαι πιο κοντά ηθικά στην υιοθεσία. Και θα είμαι καλά και με αυτό.
 13. Εδώ με απασχολεί εμένα που είμαι σχεδόν 39 και ο σύζυγός μου 43...
 14. Ζίνα, εμείς έχουμε μιλήσει με μηνύματα μαζί. Απ' όσα έχω αποκομίσει διαβάζοντας εδώ μέσα, νομίζω ότι τα φάρμακα που πήρες ήταν τα λιγότερα δυνατά...Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Τώρα, για την καλή αιμάτωση της μήτρας σας (για εμφύτευση και προς Θεού φαντάζομαι όχι για εγκυμοσύνη, τουλάχιστον αναφορικά με το βελονισμό) βοηθάει ο βελονισμός και η ολιστική ιατρική. Έχει να κάνει με το αίμα μας και τα έχω ξαναγράψει αναλυτικά. Γνωρίζω ότι μετά την εμβρυομεταφορά κάνεις βελονισμό για να βελτιωθεί η αιμάτωση της μήτρας. Εγώ έκανα την ίδια μέρα που έκανα σπερματέγχυση, αμέσως μετά. Για τη διατροφή, η ολιστική ιατρική αξιολογεί την ποιότητα του σφυγμού. Ο δικός μου είναι ισχνός και πρέπει να "χτίσουμε" το αίμα μου. Έχω ανεπάρκεια αίματος (όρος της ολιστικής ιατρικής) η οποία δεν εκδηλώνεται πάντα με αναιμία και δε φαίνεται πάντα στις εξετάσεις. Έχω συνήθως κρύα άκρα και εδώ και λίγα χρόνια έχει μειωθεί η ποσότητα του αίματος στην περίοδό μου. Αυτές είναι ενδείξεις. Τελευταία, με την ολιστική, έχει αρχίσει κάπως να αυξάνεται πάλι. Δεδομένων όλων των παραπάνω και σύμφωνα με την ομάδα αίματός μου, χρειάζομαι κόκκινο κρέας. Όχι κάθε μέρα, αλλά πρέπει σε καθημερινή βάση να παίρνω ζωική πρωτεΐνη (όχι τυρί, μόνο αυγό και κρέας). Η ολιστική ιατρός που με βλέπει λέει ότι θαυματουργός είναι ο ζωμός από κόκαλα, χωρίς μάλιστα να αφαιρέσουμε το λίπος. Λέει ότι πρέπει να πίνω τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα. Δε μπορώ να το κάνω, δεν είναι στις γεύσεις μου, αλλά προσπαθώ με τις ζωικές πρωτεΐνες. Το έχω ξαναγράψει: έχω κουμπάρα που πέτυχε με την ολιστική ιατρική φυσικά στα 40 της επειδή την απέρριπταν τα κέντρα εξωσωματικής στη χώρα που ζει...Την ολιστική ιατρό τη βρήκα μέσω του γυναικολόγου μου, έχω την απορία βέβαια, αν έρθει ποτέ η ώρα και κάνω εξωσωματική μαζί του, αν θα υποκαθιστούσε φάρμακα με αυτές τις πρακτικές...
 15. Ειδικά βρε παιδιά, όσοι είσαστε μεγαλούτσικοι, νομίζω αξίζει να πάρετε ένα μεγαλύτερο παιδάκι. Δεν ταλαιπωρείτε την υγεία σας και το φτάνετε και σε μεγαλύτερη ηλικία. Φίλη της μητέρας μου έμεινε έγκυος στα 52 της (ο σύζυγός της ήταν, νομίζω, 60 τότε) με εξωσωματική (παράνομα κι επίσης με δικά της ωάρια, με ξένα, κανείς δε γνωρίζει) και έκαναν ένα παιδάκι. Η γυναίκα είχε ήδη 2 μεγάλα παιδιά από τον πρώτο της γάμο κι έβαλε σε κίνδυνο την υγεία της. Ευτυχώς το παιδί έχει αδέρφια, γιατί και μέχρι τα βαθιά γεράματα να ζήσουν οι άνθρωποι, κάποια στιγμή θα το αφήσουν μόνο του, δυστυχώς, ή θα πρέπει να φροντίζει ηλικιωμένους από μικρή ηλικία. Και το βλέπεις, δεν έχουν την ενέργεια για ένα νήπιο και σε τέτοια ηλικία τους είναι και δύσκολο να αλλάξουν τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα). Το παιδί δεν το ρώτησαν όμως...