Quantcast
Jump to content
Προσοχή σε SCAM μηνύματα! Μας ενημέρωσαν ότι εστάλει μήνυμα στα Αγγλικά, για αλλαγή κωδικού πρόσβασης. Δεν έχουμε στείλει κάτι τέτοιο. Τα μηνύματά μας, πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά & περιέχουν το λογότυπό μας. ×
➔ Parents.org.gr
  • Από την διαχείριση / Admin news

    • πρίν από 6 λεπτά , Fay_ είπε:

      Ο γιατρός μου κάθε φορά μου λέει η δίδυμη κύηση έχει καφέ και μπορεί να δεις και αίμα και μην κανεις τίποτα κτλ. Γι αυτό δεν θέλω να τον πάρω..

      Ακούγεται να μην ανησυχεί. Αν εσυ όμως ανησυχεις, πηγαινε να σε δει ή ξεκουράσου και παρακολούθησε το. 

      • Ευχαριστώ 1

Ποιο μάρσιπο να πάρω για το μωρό μου;


Babywearing

Recommended Posts

Γιατί μάρσιπο αγκαλιάς (sling) αντί για συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου;

Τα πλεονεκτήματα των μάρσιπων αγκαλιάς έναντι των συμβατικών μάρσιπων του εμπορίου είναι πολλά και έχουν συζητηθεί και στο parents.gr αλλά και εδώ.

Αν θέλεις να συνοψίσεις μερικά βασικά σημεία, διάβασε σχετικά με τη θέση των ποδιών του μωρού για τα ισχία του, σχετικά με τις φυσικές θέσεις αγκαλιάς για τη σπονδυλική στήλη, σχετικά με τα όρια ηλικίας και βάρους, σχετικά με θέματα κόστους (και απόσβεσης). Εκτός από τα παραπάνω, δες τις φωτογραφίες και μαρτυρίες γονιών που χρησιμοποιούν μάρσιπους αγκαλιάς με το μωρό τους ή δοκίμασε προσωπικά ένα μάρσιπο αγκαλιάς για να διαπιστώσεις τη διαφορά στην άνεση που θα προσφέρει σε σένα και το μωρό σου. Θα καταλάβεις κι εσύ γιατί υπάρχουν μαμάδες που φορούν συνέχεια ακόμα και τα τρίχρονα παιδιά τους με μάρσιπο αγκαλιάς, ενώ όσες χρησιμοποιούσαν συμβατικό μάρσιπο παραπονούνταν από την αρχή ότι η μέση τους δεν το άντεχε.

1_asteraki_marsipos_agkalias.JPG2_marsipos_Asteraki_sling.JPG

Γιατί Αστεράκι Slings αντί για άλλες μάρκες slings;

Είμαστε πολύ περήφανοι για τα Αστεράκια μας. Κάθε σημείο τους έχει μελετηθεί προσεκτικά ώστε να είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή από όλες τις απόψεις. Διάβασε συγκεκριμένες συγκρίσεις με μάρσιπους τύπου bag slings, με μάρσιπους slings με επένδυση-μαξιλαράκι αλλά και γενικότερα με άλλους μάρρσιπους slings.

Διάβασε πώς φτιάχνονται τα Αστεράκι ring slings και τα καταπληκτικά mei tai μας και τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά, αλλά και δοκίμασε στην πράξη με το μωρό σου, αν έχεις την ευκαιρία, για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα!

Σημείωσε ακόμα ότι σ' εμάς θα βρεις κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστείς κατά τη χρήση του sling σου. Δεν είναι τυχαίο που ασχολούμαστε αποκλειστικά με το babywearing και τους μάρσιπους αγκαλιάς και δεν πουλάμε άλλα βρεφικά είδη, προίκα μωρού, δώρα, κλπ. Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε να μην εισάγουμε έτοιμα slings από χώρες με φθηνό κόστος παραγωγής, αλλά να κατασκευάζουμε τους τελειότερους μάρσιπους αγκαλιάς, από κάθε άποψη, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας, άνεσης και ασφάλειας, χωρίς συμβιβασμούς. Δεν είναι τυχαίο που τα Αστεράκια μας έχουν φιλοξενήσει χιλιάδες μωράκια (μεταξύ των οποίων και τα δικά μας) από το 2005 που ασχολούμαστε με το babywearing. Μέσα από μεγάλη (εθελοντική) προσπάθεια, με άρθρα σε περιοδικά, με εμφανίσεις στην τηλεόραση, με διοργάνωση δωρεάν συναντήσεων, καταφέραμε να κάνουμε το babywearing γνωστό στην Ελλάδα (πέρα από συγκεκριμένες μάρκες και κατασκευαστές), όταν η έννοια "μάρσιπος αγκαλιάς" ήταν ακόμα εντελώς άγνωστη. Η εμπειρία μας με όλους τους τύπους slings και η έρευνα που έχουμε κάνει γύρω από το babywearing είναι πραγματικά μοναδική στη χώρα μας. Και το σίγουρο είναι ότι εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε με όποιο πρόβλημα ή απορία κι αν αντιμετωπίζεις. Οι γονείς που χρησιμοποιούν ήδη τα Αστεράκια μας μπορούν να το βεβαιώσουν!

Ποιον τύπο μάρσιπου να διαλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου είναι πολύ προσωπικό θέμα και χωράει πολλή συζήτηση! Μια καλή λύση είναι αν θέλεις (και αν μένεις στην Αθήνα) να έρθεις στην επόμενη συνάντηση της ομάδας να δοκιμάσεις από κοντά (με το μωρό σου) και να δεις από πρώτο χέρι τι νομίζεις ότι σου αρέσει και σου ταιριάζει. Ίσως αυτό σε βοηθήσει περισσότερο απ' ό,τι κι αν διαβάσεις εδώ. Μερικές φορές η "αίσθηση" που σου δίνει κάτι λέει πολλά περισσότερα απ' όλα τα επιχειρήματα του κόσμου!

Έχοντας πει αυτό, διάβασε τα παρακάτω αν προσπαθείς να διαλέξεις ανάμεσα στους διάφορους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς (pouch, ring sling, wrap, mei tai) που θα βρεις στο www.babywearing.gr*.

Είναι όλοι οι τύποι κατάλληλοι για νεογέννητα μωράκια;

Ναι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλους τους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς που θα βρεις σ' αυτό το site με το νεογέννητο μωρό σου, από την πρώτη μέρα! Θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσεις σωστά τους κανόνες τοποθέτησης και να χρησιμοποιείς θέσεις κατάλληλες για την ηλικία του μωρού σου.

Ωστόσο ορισμένοι τύποι (ring sling και mei tai) θεωρούνται ιδανικότεροι για νεογέννητα μωράκια. Τα νεογέννητα μωράκια έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Το ότι μπορεί να χρειάζεται συχνά να τα αλλάζεις θέση (π.χ. γιατί το μωρό πείνασε και θέλει να φάει, γιατί πρέπει να το βάλεις να ρευτεί, γιατί πρέπει να το αλλάξεις πάνα, γιατί έχει κολικούς και ανακουφίζεται σε μια συγκερκιμένη στάση) ίσως σε κάνει να θες να αποφύγεις ένα υφαντό wrap για νεογέννητο μωρό. Θα είναι πολύ άνετο και πολύ σταθερό, αλλά θα σου παίρνει αρκετό χρόνο να το λύσεις και να το δέσεις ξανά σε κάθε αλλαγή.

Επίσης, ένα νεογέννητο μωράκι πρέπει να τοποθετηθεί με μεγάλη ακρίβεια, ώστε το σαγόνι του να μην ακουμπά στο στήθος του, η πλάτη του να είναι "στρογγυλή" με φυσικό τρόπο, αλλά όχι τόσο καμπουριαστή ώστε να αναγκάζεται το μωρό σου να δίνει ενέργεια στο να αναπνέει ελεύθερα. Αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει λίγο αν χρησιμοποιείς pouch, ειδικά αν δεν έχεις πετύχει ακριβώς το κατάλληλο μέγεθος για σένα, γιατί στο pouch δεν μπορείς να "σφίξεις"/τεντώσεις συγκεκριμένα σημεία (π.χ. για να τεντώσεις μόνο την πλάτη του μωρού), όπως μπορείς να κάνεις με τους υπόλοιπους τύπους. Διάβασε επίσης σχετικά με την απόσταση που πρέπει να έχει το μωρό απ' το σώμα σου.

3_newborn_baby_in_sling.jpg

Είναι όλοι οι τύποι κατάλληλοι για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι το μωρό μου να μεγαλώσει αρκετά);

Ναι. Θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλους τους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς που θα βρεις σ' αυτό το site μέχρι το παιδί σου να φτάσει τουλάχιστον δύο ή τριών χρονών. Όλα τα Αστεράκι slings κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να αντέχουν μεγάλο βάρος.

Ωστόσο, ανάλογα με τις αντοχές σου και τη συχνότητα/διάρκεια που φοράς το μωρό σου, με κάποιους τύπους (ή σε κάποιες θέσεις) θα νιώθεις πιο άνετα με μεγάλα και βαριά παιδιά. Συγκεκριμένα, το mei tai και το wrap (από υφαντό ύφασμα), κατανέμουν το βάρος ομοιόμορφα σε πολλά σημεία στο σώμα σου (χρησιμοποιώντας και τους δύο ώμους σου), με αποτέλεσμα να σου προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση. Ειδικά αν ξεκινάς το babywearing με ένα μωρό μεγαλύτερο από 5-6 μηνών (που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν προσαρμόστηκε σταδιακά στο να σηκώνει βάρος με τον τρόπο που το κατανέμουν τα ring sling και pouch), θα προτείναμε να δοκιμάσεις mei tai ή wrap.

Γενικά, αν θέλεις να φοράς το μωρό σου στην πλάτη, το mei tai είναι ιδανική επιλογή (πολύ εύκολο και πολύ άνετο) και η πλάτη είναι πάντα καλή περίπτωση για μεγάλα παιδιά (και σ' εκείνα αρέσει, κι εσύ θα νιώθεις άνετα).

Το wrap θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένας από τους πιο άνετους τύπους μάρσιπου αγκαλιάς. Ωστόσο, οι περισσότερες μαμάδες που βλέπουμε στο δρόμο να φοράνε wrap δυστυχώς δεν το φοράνε σωστά (το φοράνε πολύ χαλαρά, με το μωρό να είναι πολύ χαμηλά ή με το ύφασμα να πετάει σαν "φτερά" απ' τους ώμους τους). Αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στην άνεσή τους. Επίσης, για να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη με wrap, ίσως χρειαστεί να ισορροπήσεις το μωρό σου εκεί για αρκετή ώρα, κάτι που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια μέχρι να δέσεις καλά το wrap σου. Γενικά, για να είναι το wrap όσο άνετο θα μπορούσε, θέλει εμπειρία και προσοχή.

4_meitai_with_toddler.JPG

Είναι όλοι οι τύποι ασφαλείς;

Φυσικά. Με όλους τους τύπους μάρσιπων αγκαλιάς μπορείς να είσαι 100% σίγουρη/ος ότι το μωράκι σου είναι ασφαλές και με όλους θα μπορείς να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα.

Λάβε πάντως υπόψη σου μια μικρή παρατήρηση: Αν το μωρό σου είναι μεγαλύτερο από 5 μηνών και έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα να το φοράς σε συμβατικό μάρσιπο του εμπορίου (απ' αυτούς που αφήνουν τα πόδια του μωρού να κρέμονται τεντωμένα κάτω), ίσως αντιμετωπίσεις πρόβλημα μέχρι να μάθει το μωρό σου να κάθεται σωστά στο ring sling. Όπως θα δεις στις συμβουλές για άνεση και ασφάλεια, το μωρό σου πρέπει να "κάθεται" στο μάρσιπο, με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα ψηλά. Στο mei tai και στο wrap, αυτό γίνεται σίγουρα, αφού το μωρό σου τοποθετείται εξ ορισμού στη σωστή θέση. Στο Αστεράκι pouch, η καμπύλη ραφή που σχηματίζεται στο σημείο που κάθεται το μωρό σου, οδηγεί τα γόνατα ψηλά και δημιουργεί έτσι κι αλλιώς μια "τσέπη" για το μωρό σου (ακόμα κι όταν είναι με τα πόδια έξω). Ωστόσο στο ring sling, αυτή την τσέπη θα πρέπει να τη "δημιουργείς" εσύ, σφίγγοντας ή χαλαρώνοντας κατάλληλα σημεία του sling σου. Αν το μωρό σου έχει συνηθίσει να τεντώνει τα πόδια του προς τα κάτω, θα χρειαστεί να το "μάθεις" (ξανά) να κάθεται σωστά. Σε μερικά μωράκια αυτό έρχεται φυσικά, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αλλά ορισμένες φορές, μωρά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας να έχουν τα πόδια τεντωμένα κάτω, έχουν "ξεχάσει" αυτή την καλή συνήθεια και θα πρέπει να τα βοηθήσεις να την ξανα-αποκτήσουν!

4_asfaleia_me_marsipo_agkalias.JPG

Είσαι έγκυος ή πρόκειται να χάσεις (ή να πάρεις) κιλά;

Απόφυγε το pouch. Πρέπει να έχεις υπόψη σου, ότι όταν επιλέγεις ένα pouch είναι σαν να επιλέγεις ας πούμε ένα παντελόνι. Για να σου κάνει καλά και να νιώθεις άνετα, πρέπει να είναι το σωστό μέγεθος. Αν είσαι έγκυος θα πρέπει να μαντέψεις ποιο μέγεθος θα σου κάνει αφού γεννήσεις (και όταν θα θέλεις να το φοράς). Όπως και με το παντελόνι σου, αν σου κάνει με τα κιλά της εγκυμοσύνης, θα σου είναι μεγάλο όταν θα τα χάσεις. Όλοι οι άλλοι τύποι (ring sling, mei tai, wrap) προσαρμόζονται απεριόριστα, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να μετρηθείς ή να ξέρεις το μέγεθός σου. (σημ.: διάβασε σχετικά με την επιλογή μεγέθους του ring sling, είναι κυρίως θέμα του πώς θα φαίνεται και όχι του αν θα σου κάνει).

5_meta_tin_egkumosinh.JPG6_pouch_sta_metra_sou.JPG

Θα μοιράζεσαι το μάρσιπο με άλλον (π.χ. θα το φοράει και ο μπαμπάς, ή η γιαγιά);

Μην επιλέξεις το pouch. Θα ραφτεί στα μέτρα σου, για να κάνει σε σένα! Όπως δεν φοράτε ίδιο νούμερο παντελόνι με τον μπαμπά του μωρού, έτσι δεν θα φοράτε και ίδιο μέγεθος pouch, ακόμα κι αν γενικά έχετε περίπου το ίδιο ύψος. Όλοι οι άλλοι τύποι (ring sling, mei tai, wrap) προσαρμόζονται απεριόριστα, και θα μπορείτε άνετα να τους φοράτε και οι δύο.

Θηλάζεις το μωρό σου;

Σε όλα τα Αστεράκια θα μπορείς να θηλάζεις το μωρό σου. Ωστόσο, ανάλογα με τις διαστάσεις σου, τις συνήθειές σου και την ηλικία του μωρού σου, μπορεί να βρεις καταλληλότερους κάποιους τύπους από άλλους.

Για παράδειγμα, το pouch δεν θα μπορείς να το "χαλαρώσεις" ή να το "σφίξεις" προκειμένου να φέρεις το μωρό στη σωστή θέση για θηλασμό. Αν είσαι τυχερή και η θέση στην οποία το μωρό ξαπλώνει είναι αυτή που σας βολεύει (ανάλογα π.χ. με το μέγεθος του στήθους σου), τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Απόφυγε όμως το pouch αν το να θηλάζεις με το μωρό στο μάρσιπο είναι κάτι που θα σου χρειάζεται συχνά.

Αντίθετα, στο ring sling, θα μπορείς να φέρεις το μωρό ακριβώς στη θέση που σε βολεύει, φέρνοντας πιο κοντά ή πιο μακριά απ' το σώμα σου το κεφάλι του μωρού, ξεχωριστά απ' τα πόδια του, ξεχωριστά απ' την πλάτη του κλπ. Το Αστεράκι ring sling θεωρείται ιδανικό για θηλασμό σε δημόσιο χώρο, γιατί εκτός από την άνεση που σου προσφέρει, θα μπορούσες επίσης, χρησιμοποιώντας την ουρά, να πετύχεις και διακριτικότητα.

7_thilasmos_mwrou_se_marsipo.JPG7_baby_breastfeeding_in_mei_tai.JPG

Στο mei tai μπορείς επίσης με άνεση, ευκολία και διακριτικότητα να θηλάσεις το μωρό σου, αλλά σε όρθια θέση. Αυτό δεν θα είναι καθόλου πρόβλημα αν το μωρό σου στηρίζει το κεφάλι του. Αν όμως το μωρό σου είναι νεογέννητο, θα χρειαστεί να του το στηρίζεις εσύ ώστε να βεβαιώνεσαι ότι είναι στη σωστή θέση και ότι καταπίνει ελεύθερα. (Άλλωστε, ίσως και στο ring sling να προτιμάς όσο το μωρό σου είναι πολύ μικρό να του στηρίζεις εσύ το κεφάλι στο θηλασμό για να έχεις καλύτερο έλεγχο του πώς "πιάνει" τη θηλή).

Στο wrap θα μπορούσες να θηλάσεις και να προσαρμόσεις το ύφασμα έτσι ώστε να φέρεις το μωρό στη θέση που το θέλεις, αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει αρκετή εμπειρία (τόσο με το θηλασμό όσο και με το wrap). Συνήθως, η σωστή τοποθέτηση (είτε με ελαστικό είτε με σταθερό ύφασμα) παίρνει αρκετό χρόνο ώσπου να το πετύχεις σωστά και γι' αυτό θα λέγαμε να μη θεωρήσεις το wrap την καλύτερη επιλογή αν το μωρό σου θηλάζει συχνά.

διάβασε επίσης:

"Θηλασμός μωρού σε μάρσιπο αγκαλιάς"

Θες να το χρησιμοποιείς κυρίως το καλοκαίρι;

Το wrap θα είναι το πρώτο που θα σου λέγαμε να αποφύγεις αν η ζέστη σε ενοχλεί ή αν σκοπεύεις να κυκλοφορείς πολύ με το μωρό σου κάτω απ' τον ήλιο. Ακόμα και ένα πολύ λεπτό wrap τυλίγεται γύρω απ' το σώμα σου αρκετές φορές και μάλιστα χωρίς "περιθώριο", δηλαδή θα είσαι σε πολύ στενή επαφή με το μωρό σου. Αυτό το κάνει αρκετά ζεστό.

Το mei tai είναι επίσης σχετικά ζεστό, γιατί κατασκευάζεται εξ ορισμού από βαρύτερα υφάσματα και έτσι θα έπρεπε να γίνεται άλλωστε! Βέβαια, το mei tai αφήνει συνήθως τα πλαϊνά ανοιχτά (σε αντίθεση με το wrap) και αυτό το κάνει πιο δροσερή επιλογή. Επίσης, ένας από τους τρόπους να αντισταθμίσεις τη ζέστη που θα νιώθετε εσύ και το μωρό σου, είναι να το φοράς στην πλάτη σου (αν το μωρό σου είναι σε ηλικία που αυτό επιτρέπεται). Η πλάτη είναι πάντα πιο δροσερή.

Γενικά πάντως, η πιο δροσερή επιλογή από άποψη υφάσματος είναι ένα ring sling, που θα μπορούσε να ραφτεί από λεπτά, δροσερά υφάσματα, όπως απαλά λινά ή λεπτά βαμβακερά.

8_ring_sling_anthliako.JPG

Διάβασε ακόμα σχετικά με τη ζέστη που νιώθεις χρησιμοποιώντας μάρσιπο για το μωρό σου, σχετικά με την επιλογή υφασμάτων μ' αυτή τη σκέψη αλλά και σχετικά με τη χρήση του μάρσιπου στη θάλασσα.

Θες να το χρησιμοποιείς αρκετά στην πλάτη για να είσαι ελεύθερη μπροστά;

Όπως αναφέρθηκε ήδη παραπάνω, η ιδανική επιλογή είναι ένα mei tai. Είναι πολύ εύκολο να φορέσεις το μωρό σου στην πλάτη, είναι πολύ γρήγορο και πολύ ασφαλές!

Με όλα τα Αστεράκια θα μπορείς να φορέσεις το μωρό στην πλάτη (ειδικά αν σ' ενδιαφέρει να το κάνεις για λίγη ώρα). Ωστόσο δεν θα μπορείς να το κάνεις με ring sling ή με pouch αν το μωρό σου είναι μικρότερο από 6,5 μηνών και δεν θα μπορείς να το κάνεις με wrap χωρίς να χρειαστεί σε κάποιο σημείο να "ισορροπήσεις" το μωρό σου στην πλάτη σου μέχρι να το δέσεις (απαιτεί λοιπόν εμπειρία ή κάποιον να σε βοηθήσει τις πρώτες φορές).

9_marsipos_plaths.JPG10_me_duo_paidia.JPG

Έχεις άλλο παιδί κάτω από 2,5 ετών;

Ξέρουμε (από προσωπική εμπειρία) πώς είναι να έχει κανείς παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ τους και πόσο χρήσιμο είναι να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα για να ασχολείσαι με το μεγαλύτερο παιδί σου ενώ κρατάς το μωρό σου ευχαριστημένο! Με όλους τους τύπους θα μπορείς να έχεις ελεύθερα χέρια και να έχεις εξασφαλίσει ότι το μωρό σου είναι ασφαλές πάνω σου.

Ωστόσο, αν σου χρειάζεται, ας πούμε, να σκύβεις συχνά (π.χ. για να αλλάξεις το μεγαλύτερο παιδί), ίσως νιώθεις σταθερότερο ένα mei tai. (Συχνά οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να κρατάνε το κεφάλι του μωρού όταν σκύβουν χρησιμοποιώντας ένα ring sling ή pouch, ενώ στο mei tai, το κεφάλι του μωρού ακουμπά με ασφάλεια στο στρογγυλεμένο πάνω μέρος). Την ίδια άνεση στο σκύψιμο ίσως σου προσφέρει και ένα wrap, αν το μωρό σου δέχεται να έχει το κεφάλι του από την μια μεριά καλυμένο με ύφασμα.

Από την άλλη, αν το μικρό μωρό σου θηλάζει κι εσύ θες να κυνηγάς το μεγαλύτερο (ή να το βοηθήσεις σε κάτι, να εξακολουθήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, κλπ. χωρίς να διακόπτεις το θηλασμό σου), θα χρειαστείς κάτι γρήγορο και άνετο για το θηλασμό, οπότε σκέψου ένα ring sling ή ένα mei tai.

11_meitai_sthn_plath.JPG

Μαθαίνεις εύκολα;

Αυτή είναι μια ερώτηση κλειδί! Δεν έχουν όλοι οι τύποι τις ίδιες απαιτήσεις σε χρόνο εκμάθησης. Για παράδειμα, για το ring sling, θα χρειαστείς στην αρχή λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς μαζί του, να κάνεις εξάσκηση και να μάθεις τους βασικούς κανόνες χρήσης του. Είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο και θα διαπιστώσεις ότι όταν θα το έχεις μάθει είναι ένας απ' τους πιο γρήγορους και εύκολους μάρσιπους στην τοποθέτηση.

Απ' την άλλη, το mei tai είναι τόσο απλό που θα το φορέσεις αμέσως μόλις το πάρεις στα χέρια σου. Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι ελάχιστα και είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις λάθος με το mei tai! Ακόμα και οι πιο "ανεπίδεκτοι" βρίσκουν το mei tai πολύ εύκολο από την αρχή. (Όχι όμως και εξίσου γρήγορο όταν θα έχουν αποκτήσει άνεση με το ring sling τους).

Το pouch είναι πολύ εύκολο (ούτε δέσιμο, ούτε ουρά), αλλά οι βασικοί κανόνες τοποθέτησης ισχύουν και εδώ δεν είναι το ίδιο απλό να τους πετύχεις! Συχνά, κάποιοι γονείς φοράνε το pouch τους και σκέφτονται: "Αχ, να μπορούσα να έχω το μωρό λίγο πιο κοντά μου!" (ή λίγο πιο ψηλά, λίγο πιο χαμηλά, με λίγο πιο ίσια πλάτη, κλπ.). Αυτό που αποτελεί την ευκολία του pouch (το ότι δεν χρειάζεται να μάθεις να το προσαρμόζεις) αποτελεί και το βασικότερο περιορισμό του (δεν μπορείς να το προσαρμόσεις!).

Το wrap έχει απλούς κανόνες για να μάθεις, αρκεί να τους ακολουθείς! Δεν πρέπει να φοβηθείς να το σφίξεις όσο χρειάζεται, αντίθετα είναι σημαντικό να καταλάβεις ποια σημεία πρέπει να τεντώσεις και ποια σημεία να αφήσεις χαλαρότερα. Αυτό θέλει εμπειρία (παρόλο που απ' την πρώτη φορά θα καταφέρεις να φορέσεις το μωρό σου με το wrap, θα σου πάρει λίγο καιρό μέχρι να το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο). Επίσης παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο στο δέσιμο και μπορεί να σου φανεί δύσχρηστο το μεγάλο του μήκος.

Σου αρέσει η ιδέα να έχεις το μωρό σου πάνω ακόμα κι αν δεν κλαίει μόνο του;

Αυτό το σημείο σχετίζεται με αυτό που αναφέρθηκε στην προηγούμενη ερώτηση, το χρόνο που θα χρειάζεσαι με τον κάθε τύπο για να φορέσεις το μωρό σου. Αν για παράδειγμα θέλεις να πάρεις το μωρό και να πάτε στο supermarket (όπου θα κουβαλήσεις ψώνια και θα μείνεις πάνω από μια ώρα), τότε σου προτείνουμε ένα mei tai (ή ένα wrap αν το έχεις δέσει από το σπίτι). Αν αντίθετα θέλεις να φορέσεις το μωρό σου μέσα στο σπίτι γιατί κλαίει, αλλά να το βγάλεις μόλις ηρεμήσει και να το ξαναπάρεις αργότερα που θα πεταχτείς στο περίπτερο και να το ξανα-αφήσεις μόλις επιστρέψεις, κ.ο.κ. τότε θα βρεις γρηγορότερη τη διαδικασία με ένα ring sling ή ένα pouch.

Σκέψου επίσης τι θα ήθελες να κάνεις αν το μωρό σου κοιμηθεί την ώρα που το φοράς, αν δηλαδή σκοπεύεις να συνεχίσεις να το φοράς ή αν θέλεις να το αφήσεις στο κρεβάτι του να συνεχίσει τον ύπνο του. Με ring sling θα μπορέσεις να το κάνεις αυτό πάρα πολύ εύκολα (και πολλοί γονείς μας λένε ότι χρησιμοποιούν το sling για να κοιμίζουν τα παιδιά τους), παρόλο που με όλους τύπους είναι εφικτό!

12_mwraki_koimithike_stin_agkalia.JPG

Έχεις δίδυμα;

Αν σκοπεύεις να φοράς το ένα μωρό και να έχεις το άλλο στο καρότσι, ή αν έχεις βοήθεια (π.χ. φοράς εσύ το ένα μωρό και ο σύντροφός σου το άλλο), τότε οι παραπάνω ερωτήσεις-απαντήσεις ισχύουν και στη δική σου περίπτωση και θα πρέπει να σε καλύπτουν. Αν πάντως θέλεις να φοράς και τα δύο μωρά σου ταυτόχρονα, τότε η επιλογή του κατάλληλου τύπου εξαρτάται από την ηλικία τους και το βάρος τους. Με δύο ring slings ή δύο pouches (ή συνδυασμό των δύο αυτών τύπων) θα μπορούσες να φοράς και τα δύο μωρά σου ταυτόχρονα μπροστά σου. Μάλιστα, με δύο ring slings θα μπορούσες ακόμα και να θηλάσεις τα δίδυμα μωρά σου μαζί (και να έχεις και ελεύθερα χέρια)! Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορείς να κάνεις για πολύ καιρό με άνεση (σκέψου πως το βάρος είναι πια διπλό)! Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιώντας mei tai, δεν μπορείς εύκολα να έχεις δύο μωρά μαζί στην ίδια πλευρά. Μπορείς όμως να φοράς το ένα στην πλάτη και το άλλο μπροστά (και αυτό είναι κάτι πολύ πιο άνετο απ΄την εκδοχή ένα μωρό σε κάθε πλευρά). Δες και μια μαμά με τρίδυμα και τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να φοράει τα μωρά της.

13_diduma_mazi_agkalia.JPG

Ποιο σου αρέσει οπτικά;

Όσο κι αν δεν αποτελεί "λογικό" επιχείρημα, το ποιος τύπος σου αρέσει οπτικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιλογή σου! Αν δε σου αρέσει δεν θα το φοράς! Μην ξεχνάς πως αν όλα πάνε καλά θα χρησιμοποιείς το sling σου καθημερινά, με όλα σου τα ρούχα, όπου πας μαζί με το μωρό σου. Συχνά μας λένε: "αν βγω απ' το σπίτι χωρίς το sling μου νιώθω ότι κάτι σημαντικό έχω ξεχάσει"! Λάβε το κι αυτό υπόψη σου!

Σημ.: Αν η ουρά του ring sling δεν σου αρέσει, μπορείς εύκολα να την κρύψεις!

Φυσικά, μπορείς πάντα να έρθεις να δοκιμάσεις από κοντά, είτε σε κάποια απ' τις συναντήσεις μας, είτε μετά από ραντεβού. Μερικές φορές η "αίσθηση" που σου δίνει κάτι λέει πολλά περισσότερα απ' όλα τα επιχειρήματα του κόσμου!

14_marsipos_gia_ton_mpampa.JPG

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σε βοηθάνε να διαλέξεις. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, ευχόμαστε να ευχαριστηθείς το Αστεράκι σου!

babywearing_gr.jpg

*Σημ.: Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα Αστεράκι Slings, δεν θα λέγαμε τα ίδια για μάρσιπους από άλλους κατασκευαστές. Για παράδειγμα ο θηλασμός σε ring sling δεν είναι εξίσου εύκολος σε ένα sling με κλειστή ουρά, η τοποθέτηση στην πλάτη δεν είναι το ίδιο εύκολη σε ένα mei tai με διαφορετική γωνία για τις μακριές ράντες, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις sling με μαξιλαράκι στη θέση ρεψίματος ή στην πλάτη, κλπ.

Αν σ' ενδιαφέρει η αγορά ενός μάρσιπου αγκαλιάς και θέλεις να δεις διαθέσιμες επιλογές, τιμές και άλλες πληροφορίες, μπορείς να παραγγείλεις το δικό σου Αστεράκι εδώ:

http://www.babywearing.gr/Shopping/Shopping_home.htm

Επεξεργάστηκαν by Babywearing
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

×
×
  • Δημιουργία νέου...