Quantcast
Jump to content
Προσοχή σε SCAM μηνύματα! Μας ενημέρωσαν ότι εστάλει μήνυμα στα Αγγλικά, για αλλαγή κωδικού πρόσβασης. Δεν έχουμε στείλει κάτι τέτοιο. Τα μηνύματά μας, πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά & περιέχουν το λογότυπό μας. ×
➔ Parents.org.gr
  • Από την διαχείριση / Admin news

    • πρίν από 5 λεπτά , Faith22 είπε:

       

      Χθες είχα υπέρηχο κ είναι όλα καλά.Ειμαι στην 25η εβδομάδα κ με έχει ενημερωσει η μαία ότι δεν είναι συστηματικές οι κινήσεις των εμβρύων αυτή την εβδομάδα.Χθες αυτό δεν το συζήτησα καθόλου με τον γιατρό.Εγω όμως τα νιώθω κάθε μέρα κ σήμερα από το πρωί δεν τα είχα νιώσει κ είχε πάει 3 το μεσημέρι.Η ξαδέρφη μου πριν 3 εβδομάδες έχασε το μωρο της στις 33 εβδομάδες.Δεν το ένιωσε μια μέρα κ τελικά είχε ενδομητρίο θάνατο.Το αναφέρω για να καταλάβετε λίγο την ψυχολογία μου,θέλω δεν θέλω είναι κάτι που το σκέφτομαι κάθε μέρα.Η μαία μου το ξέρει.Στελνω λοιπόν το μεσημέρι ότι δεν έχω νιώσει τα μωρά χωρίς να της πω καλησπέρα,ήμουν στο κρεβάτι όλο το πρωί ζουμπωντας την κοιλιά μου κ ενώ ήθελα μόνο ένα μην ανησυχείς μου απαντά ότι "κακώς δεν ρώτησες τον γιατρό,είπαμε μετράμε μετά τις 32 εβδομάδες κ παρεπιπτόντως καλησπέρα τάδε" κ της απάντησα "ναι κακώς δεν ρώτησα τον γιατρό κ ρωτάω εσένα.Δεν βλάπτει λίγο ενσυναίσθηση που κ που.Καλησπερα".Απάντησα έτσι γιατί ένιωσα ειρωνεία.Λαθος μου,το ξέρω.Μου απάντησε κ εκεινη πάλι αλλα το άφησα εκεί.Δεν ξανααπαντησα.Δεν ήθελα να το συνεχίσω.

      Κ τώρα το βράδυ μου έστειλε ο γιατρός μήνυμα ότι αν δεν με καλύπτουν,να κάνω τις επιλογές μου,εννοώντας ότι μπορώ να φύγω κ να αλλάξω γιατρό,μαζί με ένα κατεβατο.

      Αυτό με πείραξε παρά πολύ.Ενιωσα ότι με διώχνει.

      Ξέρω ότι είμαι παράλογη,εκφραστείτε ελεύθερα.

       

       

      Ε βλακεία του γιατρού . Κανονικά έπρεπε να σε πάρει τηλέφωνο Κ να σε ρωτησει εάν είσαι καλά Κ γιατί μίλησες έτσι στην μαία . Τώρα μηνύματα εάν δεν σε καληπτουμε άλλαξε τη γιατρό είναι εντελώς αντιεπαγγελματικο τι είστε ζευγαρι Κ χωρίζετε . 

      Πάντως αν δεν νιώθεις κάποια μέρα τα μωρά φάε κάτι γλυκό ή πιες κάτι παγωμένο μετά από λίγο θα εμφανιστούν . Προς Θεού μην ζουλας την κοιλιά κάνει συσπάσεις . 

Ταξιδεύοντας στην Ξάνθη


CoffeeFilter

Recommended Posts

217_01.jpg

Τοποθετήστε εδώ φωτογραφίες και περιγραφές απο τα αγαπημένα σας μέρη του νομού Ξάνθης

Δημιουργώντας έναν κατάλογο με όμορφα μέρη και φωτογραφίες, προωθούμε το να γνωρίσουν οι υπόλοιποι αναγνώστες τον τόπο μας αλλά και να τον επισκεφτούν, με έναν τρόπο πιο άμεσο.

Παρακαλώ: Φωτογραφίες που δημοσιεύονται απο εκπροσώπους επιχειρήσεων θα αφαιρούνται. Επιτρέπονται μόνο δημοσιεύσεις οι οποίες προέρχονται απο τους ίδιους τους γονείς/αναγνώστες, και είναι απαραίτητο να μην εχουν κάποια επαγγελματική σχέση με την επιχείριση στην οποία αναφέρονται.

Εάν είστε εκπρόσωπος επιχείρισης η οποία σχετίζεται με τον τουρισμό, μπορείτε να δείτε εδώ ένα παράδειγμα με το οποίο μπορείτε να προβάλετε την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα μας: http://parents.org.gr/prosfores Η ίδια διαδικασία θα ανακοινωθεί και στο www.parentscafe.gr με επιχειρήσεις που αφορουν τον τουρισμό ή άλλα προιόντα.

Επεξεργάστηκαν by CoffeeBean
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Παλιά Ξάνθη, πόλη σκαρφαλωμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου που καθορίζει τα σύνορα ορεινής και πεδινής Ξάνθης. Εκεί όπου χύνονται τα νερά του Κόσινθου στον κάμπο μετά από ταξίδι πολλών χιλιομέτρων μέσα από τα βουνά της Ροδόπης, βρίσκεται πλαισιωμένη από τρία μοναστήρια της Παναγίας Καλαμούς, της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, των Ταξιαρχών αλλά και από τα συντρίμμια της Βυζαντινής πόλης Ξάνθεια.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης άρχισε να ξαναχτίζεται το 1830 μετά από δύο σεισμούς τον Μάρτιο και Απρίλιο του 1829. h0.jpgΠαρά την μεγάλη καταστροφή η πόλη ξαναχτίστηκε και βρήκε σύντομα τον ρυθμό της. Ήκμασε στα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου, περίοδος κατά την οποία γνώρισε ακμή το καπνεμπόριο με το οποίο ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Πόλη οργανωμένη σε γειτονιές (μαχαλάδες), όπως συνηθιζόταν κατά παράδοση στις πόλεις της τουρκοκρατίας. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι,Εβραίοι,Πομάκοι, κατοικούσαν όλοι στις συνοικίες τους οι οποίες συνήθως ήταν οργανωμένες γύρω από κάποιο αντίστοιχο θρησκευτικό κέντρο (εκκλησία, τζαμί, συναγωγή). Λόγω αυτού του πολυ-θρησκευτικού πολυ-εθνικού μίγματος και το πάντρεμα ανατολικού και δυτικού πολιτισμού η παλιά πόλη παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

h05.jpg Περπατώντας μέσα στα στενά σοκάκια της, συναντάς ποικίλες μορφές. Κάθε σπίτι με τη δική του ταυτότητα, τα δικά του χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά πολυμορφικών κατοικιών τα οποία κληρονομούσαν από τους πατεράδες τους, τους λαϊκούς μαστόρους, οι οποίοι εξέλισσαν την πλέον ωριμασμένη τεχνική τους σε τέχνη.

Κάθε σπίτι είναι αισθητικά μοναδικό μα συνάμα αρμονικά δεμένο με το περιβάλλον του αφού όλα χτίζονταν βάση των ιδιοτήτων τον ντόπιων υλικών και με τις ξεχασμένες αξίες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Φτιαγμένα από το ξύλο και την πέτρα των γύρω βουνών και με γνώμονα τη λειτουργικότητα, τίποτα δεν σχεδιάζονταν για να εντυπωσιάσει. Η κατασκευαστική τεχνική του κάθε μάστορα η διαθεσιμότητα τον ντόπιων υλικών και άλλοι παράγοντες όπως η στενότητα του χώρου, διάφορες θρησκευτικές αντιλήψεις κλπ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μορφή του κάθε κτίσματος. Κατασκευασμένα για εποχές που ο άνθρωπος ήταν περισσότερο εξαρτημένος από το φως του ήλιου σε αντίθεση με τη σημερινή ενεργειακή σπάταλη και υπερκαταναλωτική εποχή, που είναι εξαρτημένος από τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο.

right.gif

pergola.gif

Link to comment
Share on other sites

Οι λαϊκοί μάστοροι και αρχιτέκτονες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κατάφεραν το ταίριασμα των όμορφων νεοκλασικών αρχοντικών με τις παραδοσιακές κατοικίες.dromakj.jpg Η ποικιλία ρυθμών ξένων αλλά και ντόπιων προκαλούν το ενδιαφέρων του επισκέπτη και τον αφήνουν με μία γεύση από παλιότερες εποχές. Το να επισκέπτεται κανείς τα ίδια στενά ξανά και ξανά του προκαλούν κάθε φορά διαφορετικές εντυπώσεις καθώς βρίσκεται περικυκλωμένος από ποικιλόμορφα παραδοσιακά κτίσματα σαν σκηνικό από ταινία εποχής .Το πολύ πράσινο και οι γεμάτες με λουλούδια αυλές κυριεύουν τον κάθε επισκέπτη.

Η Παλιά Πόλη μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια μοντέρνα για την εποχή της αστική πόλη. Τα διακοσμημένα καλντερίμια και οι στενά δεμένοι μεταξύ τους νεοκλασικοί και παραδοσιακοί οικισμοί δίνουν ακόμα και σήμερα την αίσθηση του πλούτου και της όμορφης ζωής που πέρασαν οι κάτοικοι που έζησαν εκεί. Τα εργοστάσια και οι καπναποθήκες ήταν κτισμένες στο κάμπο για να μην ταράζουν την ησυχία των μεγαλοαστών. Αποτελούσαν μια ξεχωριστή συνοικία η οποία σήμερα περικυκλώνεται από την σύγχρονη Ξάνθη.

h2.jpgΗ πόλη παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα πιο παλιά παραδοσιακά σπίτια έχουν κτιστεί την περίοδο του 1830-40 και παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με σπίτια της βόρειας Ελλάδας τόσο στη μορφή όσο και στην οργάνωση. Σ'αυτό συντέλεσαν Μακεδόνες και βορειοελλαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη λόγο της οικονομικής ανάπτυξης κατά την περίοδο της άνθησης του καπνεμπορίου.

Τα βασικά υλικά κατασκευής ήταν η πέτρα και το ξύλο που προμηθευόταν από τα δάση της περιοχής.

Τα παραδοσιακά κτίρια ήταν κτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το ισόγειο να ακολουθεί πιστά την φορά του δρόμου. Έτσι, τα πέτρινα ψηλά ισόγεια είχαν ακανόνιστο σχήμα σε αντίθεση με τον όροφο ο οποίος τετραγωνιζόταν με ξύλινες προεξοχές (σαχνίσια) που υποστηρίζονται συχνά από ξύλινες αντηρίδες (ντιρέκια). Τα σαχνίσια είχαν πολλά παράθυρα και εξασφάλιζαν την θέα προς το δρόμο ενώ λόγω της προεξοχής τους εμπόδιζαν τα περαστικά βλέμματα. Κτισμένα με τις παραμερισμένες αξίες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, εκμεταλλεύονται το φως του ήλιου με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και ανοίγματα. Τα δωμάτια ήταν οργανωμένα γύρω από την σάλα (χαγιάτι) η οποία αποτελούσε τον πυρήνα φωτισμού και αερισμού του κατοικήσιμου χώρου. Η σάλα χρησιμεύει στην κάθετη και οριζόντια επικοινωνία των διάφορων δωματίων. Το λιγοστά παράθυρα του ισογείου με θέα στο δρόμο ήταν σαφώς μικρότερα από αυτά του ορόφου με σκοπό για άλλη μια φορά την διαφύλαξη του ιδιωτικού βίου.

right.gifleft.gifΣελίδα 2 από 4

pergola.gif

Link to comment
Share on other sites

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περίοδος οικονομικής άνθισης του καπνεμπορίου, η αστικήh3.jpg τάξη των καπνεμπόρων επιδείκνυε την οικονομική της υπεροχή χτίζοντας νεοκλασικές οικίες με Ευρωπαϊκές επιρροές που προήλθαν από τα συχνά ταξίδια τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα κτίρια απέκτησαν αυστηρή συμμετρία όψης και ορθογώνιο περίγραμμα. Παράλληλα, το επιβλητικό μέγεθος και ο όγκος που χαρακτήριζαν να νέα κτίρια ωφειλόταν στη χρήση ανθεκτικότερων υλικών όπως το τούβλο και η πέτρα. Τα εν γένει βάρβαρα χαρακτηριστικά των ογκώδων κατασκευών εκλέπτιζαν διάφορες αρχιτεκτονικές πινελιές όπως τα αετώματα, τα επιστύλια, τα γείσα, τα Κορινθιακά επίκρανα, τα κυκλικά τύμπανα και διάφορα σιδερένια καλλιτεχνήματα. Εύκολα διακρίνει κανείς τα πολλά και μεγάλα παράθυρα ακόμα και στο ισόγειο τα οποία προδίδουν την τάση προβολής που διακατείχε την συγκεκριμένη αστική τάξη. H υπερυψωμένη είσοδος των κτιρίων οδηγούσε για άλλη μια φορά σε σάλα.Τα δωμάτια ήταν πλέον διακοσμημένα με ζωγραφιστές οροφές, χρωματιστά βιτρώ , ξύλινες σκαλιστές πόρτες, πολυελαίους καθώς και βαριά έπιπλα Ευρωπαϊκής προέλευσης. Καθαρά δείγματα επιρροής ξένων προτύπων που αποσκοπούσαν στην διαφοροποίηση των αστικών τάξεων.

h06.jpgΕξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια (καλντερίμια) των οποίων η στενότητα αντικατόπτριζε τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις των κατοίκων της κάθε συνοικίας. Ακολουθούσαν τις τροχιές των παλιότερων κοινόχρηστων "μονοπατιών" που χρησίμευαν στην πρόσβαση των άναρχα δομημένων κτισμάτων από πεζούς και βοϊδάμαξες. Ήταν στρωμένα με κυβόλιθους, δουλεμένους στο χέρι με σφυρί και καλέμι, τοποθετημένους με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των βρόχινων υδάτων αλλά και να προσφέρουν στους πεζούς καθαρούς δρόμους χωρίς λάσπες ακόμα και μετά από δυνατές νεροποντές. Χαρακτηριστικά είναι τα ποταμάκια από καθαρό νερό που σχηματίζονταί κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καλοκαιρινής νεροποντής.

Οι παραδοσιακές κατοικίες βασισμένες σε ξεπερασμένες κατασκευαστικές τεχνικές και τα ασύμφορα χρηματικά ποσά, που απαιτεί η συντήρηση και η αναπαλαίωση τους οδήγησαν στην εγκατάλειψη τους. Σήμερα καταβάλλονται από το Δήμο αλλά και από ιδιώτες προσπάθειες αναπαλαίωσης πολλών παραδοσιακών κτισμάτων. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αντιπροσωπεύει μοναδικό δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Αποτελεί ένα δυνατό πόλο έλξης για επισκέπτες και λάτρεις της Ελληνικής παράδοσης. Λόγο της σπανιότητάς της, αποτελεί κέντρο φιλοξενίας πολλών πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι οι γιορτές παλιάς πόλης που διοργανώνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, από τοπικούς φορείς αλλά και ένα πλήθος λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων με σκοπό την προβολή και ενίσχυση του οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Δημιουργία νέου...