Quantcast
Jump to content
Προσοχή σε SCAM μηνύματα! Μας ενημέρωσαν ότι εστάλει μήνυμα στα Αγγλικά, για αλλαγή κωδικού πρόσβασης. Δεν έχουμε στείλει κάτι τέτοιο. Τα μηνύματά μας, πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά & περιέχουν το λογότυπό μας. ×
➔ Parents.org.gr
  • Από την διαχείριση / Admin news

    • πρίν από 6 λεπτά , Fay_ είπε:

      Ο γιατρός μου κάθε φορά μου λέει η δίδυμη κύηση έχει καφέ και μπορεί να δεις και αίμα και μην κανεις τίποτα κτλ. Γι αυτό δεν θέλω να τον πάρω..

      Ακούγεται να μην ανησυχεί. Αν εσυ όμως ανησυχεις, πηγαινε να σε δει ή ξεκουράσου και παρακολούθησε το. 

      • Ευχαριστώ 1

Ας ταξιδέψουμε Κεφαλλονιά


CoffeeBean

Recommended Posts

Τοποθετήστε εδώ φωτογραφίες και περιγραφές απο τα αγαπημένα σας μέρη.

Δημιουργώντας έναν κατάλογο με όμορφα μέρη και φωτογραφίες, προωθούμε το να γνωρίσουν οι υπόλοιποι αναγνώστες τον τόπο μας αλλά και να τον επισκεφτούν, με έναν τρόπο πιο άμεσο.

Παρακαλώ: Φωτογραφίες που δημοσιεύονται απο εκπροσώπους επιχειρήσεων θα αφαιρούνται. Επιτρέπονται μόνο δημοσιεύσεις οι οποίες προέρχονται απο τους ίδιους τους γονείς/αναγνώστες, και είναι απαραίτητο να μην εχουν κάποια επαγγελματική σχέση με την επιχείριση στην οποία αναφέρονται.

Εάν είστε εκπρόσωπος επιχείρισης η οποία σχετίζεται με τον τουρισμό, μπορείτε να δείτε εδώ ένα παράδειγμα με το οποίο μπορείτε να προβάλετε την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα μας: http://parents.org.gr/prosfores Η ίδια διαδικασία θα ανακοινωθεί και στο www.parentscafe.gr με επιχειρήσεις που αφορουν τον τουρισμό ή άλλα προιόντα.

Επεξεργάστηκαν by CoffeeFilter
Link to comment
Share on other sites

  • 2 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις

  • Απαντήσεις 48
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα ή απο το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων που κατοικούσε στο νησί και στις γύρω περιοχές (ΑΥΤΑΡ ΗΓΕΝ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΑΣ ΜΕΓΑΘΥΜΟΥΣ).

Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και το πιο ορεινό νησί των Επτανήσων. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου και νότια της Λευκάδας. Θεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατες ιστορικές απόψεις, ότι αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η Ιθάκη του Ομήρου, με την οποία έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί μελετητές. Το νησί έχει έκταση περίπου 781 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 34.544 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει η οροσειρά Αίνος με σημαντικότερες κορυφές τις Μέγας Σωρός (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.), Ευμορφία (1.043μ.) και Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας, της χερσονήσου Παλικής, του Αρακλείου και της Σάμης.

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ωραιότερων παραλιών του πλανήτη. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις εξίσου όμορφες παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

Ένα μεγάλο μέρος από τα επώνυμα των κατοίκων της Κεφαλλονιάς έχει την κατάληξη "-άτος".

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο, τους οποίους η Κεφαλλονιά είναι έτοιμη να φιλοξενήσει. Οι επισκέπτες αυξήθηκαν από την στιγμή που το βιβλίο "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" έγινε ταινία (2001), η οποία γυρίστηκε στο νησί.

Ένα μεγάλο μέρος των οικισμών της Κεφαλονιάς έχει την κατάληξη "-άτα", όπως τα Λουρδάτα, Φαβάτα, Δελαπορτάτα κ.λ.π. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως απο τον ΙΓ΄αιώνα μ.Χ. και μετά. Εικάζεται ότι ο αριθμός των χωριών-οικισμών της Κεφαλονιάς είναι 364 όσες και οι μέρες του χρόνου. (Αρκετά από αυτά δεν κατοικούνται πλέον),

Στο νησί υπάρχουν δύο μεγάλα μοναστήρια. Το ένα είναι το μοναστήρι του Αγ. Ανδρέας Μηλιαπιδιάς , το οποίο βρίσκεται στο σημερινό δήμο Λειβαθούς και το άλλο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην κοινότητα Ομαλών και είναι αφιερωμένο στον προστάτη της νήσου Αγ. Γεράσιμο. Αμφότερα είναι γυναικεία.

Ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση φιδιών κατά το δεκαπενταύγουστο στα χωρία Αργίνια και Μαρκόπουλο του δήμου Ελειού - Πρόννων. Τα φιδάκια σύμφωνα με την παράδοση εμφανίζονται μόνο αυτές τις ημέρες με τη χάρη της Παναγίας. Τα δύο χωρία μαζεύουν τα άκακα αυτά φίδια και τα προσφέρουν για αφή στους πιστούς, στις εκκλησίες τους που είναι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την πολύ όμορφη θέα του Ιονίου πελάγους μπορεί κανείς να θαυμάσει από τα δυτικά, στην Σκάλα, μέχρι τα βόρεια στο Φισκάρδο.

Από το νησί και συγκεκριμένα από το χωριό της Κοντογεννάδας (Κοντογεννάδα) στην Παλική κατάγεται και ο γνωστός, από τις ανασκαφές στην Σαντορίνη, αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος. Έτερος παλαιότερος αρχαιολόγος καταγόμενος από την Κεφαλονία ήταν και ο Παναγής Καββαδίας, ανασκαφέας της Αρχ. Επιδαύρου.

Σύντομη ιστορία

Η Κεφαλονιά κατοικείται διαρκώς από την παλαιολιθική εποχή. Κατά τους ομηρικούς χρόνους αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου της Ιθάκης. Υπάρχει μάλιστα και αναφορά στην Οδύσσεια στους "μεγάθυμους Κεφαλλήνες", που αποτελούσαν το στρατό του Οδυσσέα. Έχει διατυπωθεί και η άποψη πως η ομηρική Ιθάκη ήταν η Κεφαλονιά.

Κατά την αρχαιότητα άκμασαν τέσσερις πόλεις, οι οποίες ήταν ανεξάρτητα κράτη. Η Κράνη, οι Προννοί, η Σάμη και η Πάλη. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και κατά το μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε μάλιστα και έδρα του Θέματος της Κεφαλληνίας, που περιλάμβανε και τα γειτονικά νησιά του Ιονίου.

Κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, τους Ενετούς και για λίγα χρόνια από τους Τούρκους. Επανήλθε στην κυριαρχία της Βενετίας μέχρι το 1797, οπότε την κατέλαβαν οι Γάλλοι. Κατά τη σύντομη γαλλική κατοχή, ο λαός του νησιού εξεγέρθηκε, επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και ανέτρεψε το φεουδαρχικό καθεστώς, το οποίο αποκαταστάθηκε μετά την κατάληψη των νησιών του Ιονίου απ' τους Ρώσους και τους Τούρκους, οι οποίοι δημιούργησαν το προτεκτοράτο της Νήσων Ιονίου Πολιτείας. Μετά από νέα σύντομη γαλλική κατοχή, η Κεφαλονιά καταλήφθηκε από τους Άγγλους και το 1814 αποτέλεσε τμήμα του προτεκτοράτου Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων. Για την απαλλαγή από την Αγγλοκρατία σημειώθηκαν πολλές εξεγέρσεις, με σημαντικότερη αυτή του 1848-49, στην οποία πρωτοστάτησε το Κόμμα των Ριζοσπαστών, που διακήρυσσε την Ένωση με την Ελλάδα και την κοινωνική μεταρρύθμιση. Το 1864 το νησί εντάχθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Ο ριζοσπαστισμός του λαού της Κεφαλονιάς εκφράστηκε και στη συνέχεια, με την ανάπτυξη ισχυρού σοσιαλιστικού κινήματος.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου το νησί κατέλαβαν, για μικρό χρονικό διάστημα, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε από τους Ιταλούς, που απέβλεπαν στην ενσωμάτωση της Επτανήσου στην Ιταλία. Με την ιταλική συνθηκολόγηση, το 1943, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κεφαλονιά και μετά από μεγάλη μάχη με τους 12.000 Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εκτέλεσαν τους περισσότερους απ' αυτούς. Στην Κεφαλονιά αναπτύχθηκε ισχυρό κίνημα Αντίστασης από το ΕΑΜ, ενώ κατά την περίοδο του Εμφυλίου δόθηκαν πολλές μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών, που δρούσαν στο νησί μέχρι τα τέλη του 1949.

Η Κεφαλονιά πλήγηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, όταν ισοπεδώθηκαν όλα σχεδόν τα οικήματα του νησιού. Έχοντας ιστορικά την τάση προς τη μετανάστευση, οι Κεφαλονίτες διέπρεψαν σε πολλούς τομείς στα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν. Η μετανάστευση συνεχιζόταν με γρήγορους ρυθμούς, μέχρι και πρόσφατα.

Πηγές πλούτου

Οι υψηλές κορυφογραμμές που διατρέχουν το νησί σε συνεχείς εκτάσεις, αποτελούν το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η Κεφαλονιά έχει γνωρίσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Αυτή τη στιγμή ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο στη θέση «Μανολάτη-Ξερολίμπα» του Δήμου Αργοστολίου, το οποίο τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με 13,6 MW ηλεκτρικής ισχύος (η Κεφαλονιά ανήκει στα διασυνδεδεμένα νησιά του εθνικού δικτύου). Το μέλλον προδιαγράφεται δυναμικό στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεφαλονιά: ο μελλοντικός σχεδιασμός ΑΠΕ Νομού Κεφαλληνίας περιλαμβάνει ήδη δυο αιολικά πάρκα σε φάση κατασκευής, και ακόμη 5 σε διαδικασία αδειοδότησης.

ΠΗΓΗ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1


1958530te2chmztha.gif
Link to comment
Share on other sites

Δρομολόγια πλοίων για τη Κεφαλονιά και την Ιθάκη θα βρείτε από τα κοντινά λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης. Αεροπορικά δρομολόγια εκτελούνται στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου. Σας παραθέτουμε τα links και τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων που εκτελούν δρομολόγια στη Κεφαλονιά, για την ενημέρωση σας.

Κεφαλονιά - Δρομολόγια πλοίων

ΠΑΤΡΑ-ΚΥΛΛΗΝΗ-ΠΡΙΝΤΕΖΙ

strintzisferries.gr

ionianferries.gr

endeavor-lines.com

Κεφαλονιά - Αεροπορικά Δρομολόγια

olympicairlines.com

aegeanairlines.gr

Κεφαλονιά δρομολόγια ΚΤΕΛ

Σταθμός ΚΤΕΛ Αθηνών (Σταθμός Πελοπονήσσου - Κηφισού 100)

τηλ: 210-5124910

Σταθμός ΚΤΕΛ Αγοστολίου

τηλ: 26710-22276

φαξ:26710-23952

Σταθμός ΚΤΕΛ Σάμης

τηλ: 26740-22024

Σταθμός ΚΤΕΛ Πάτρας

τηλ: 2610-274938

Κεφαλονιά τοπικά Δρομολόγια

Ταξί

Σταθμοί ταξί

Αργοστόλι τηλ. 26710 28545

ΠΗΓΗ http://www.kefaloniainfo.com/index.html


1958530te2chmztha.gif
Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις

βλεπω κινηση εδω μεσα!!


[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/np42tHj.jpg[/IMG][IMG]http://lb5m.lilypie.com/np42p2.png[/IMG][/URL]

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb4m.lilypie.com/XVksp3.png[/IMG][/URL]





[URL="http://www.TickerFactory.com/"]

[/URL]
Link to comment
Share on other sites

Την περίοδο των Χριστουγέννων τα σπίτια στολίζονταν με κλαδιά μυρτιάς και κουμαριάς. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες έφτιαχναν μπομπότα και Χριστόψωμο, διακοσμημένο με το σχήμα μιας σφραγίδας σαν σταυρό στη μέση, με καρύδια και αμύγδαλα, και με πέντε απολήξεις που συμβόλιζαν το χέρι του Χριστού. Όταν επέστρεφε η οικογένεια στο σπίτι μετά η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο νοικοκύρης έβαζε το Χριστόψωμο πάνω απ’ τη φωτιά, του έριχνε τρεις σταγόνες λάδι και έλεγε «Χριστός γεννιέται, το φως αξαίνει». Η έκφραση αυτή εκτός από ποιητική είναι και κυριολεκτική, μιας και η νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου, και από την επομένη η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει. Έκοβαν μετά όλοι από ένα κομμάτι Χριστόψωμο και όσο έμενε το έδιναν στα οικόσιτα ζώα, γιατί ο χριστός γεννήθηκε μέσα σε στάβλο με ζώα.''

ΠΗΓΗ http://www.kefalonia.net.gr/


1958530te2chmztha.gif
Link to comment
Share on other sites

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια μια κουτσούνα (αγιοβασιλίτσα), η οποία τοποθετείται στην εξώπορτα για να προστατεύει το σπίτι.

Τη νύχτα της πρωτοχρονιάς στο Αργοστόλι υπάρχει και σήμερα ένα πρωτότυπο έθιμο. Όλοι εφοδιάζονται με κολόνιες όπου τις πετούν ο ένας στον άλλον, εν μέσω ψαλμωδιών και μουσικής.

Όταν επιστρέφουν στο σπίτι μετά τη λειτουργία, σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού, και όσα σπόρια έχει, τόσες ευχές της οικογένειας θα πραγματοποιηθούν.

Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς οι γυναίκες φτιάχνουν τηγανίτες.

ΠΗΓΗ http://www.kefalonia.net.gr/


1958530te2chmztha.gif
Link to comment
Share on other sites

Οι ημέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Φώτα είναι το δωδεκαήμερο, κατά το οποίο οι καλλικάντζαροι σουλατσάρουν και κάνουν κάθε λογής σκανταλιές. Στην κεφαλονιά λέγονται «παγανά» και μοιάζουν με μικρά παιδιά. Οι νοικοκυρές εκείνες τις μέρες λιβάνιζαν και σταύρωναν τις πόρτες. Τα παγανά του δωδεκαήμερου προφανώς συμβολίζουν την «χαλαρή» -από θρησκευτικής σκοπιάς- ζωή εκείνων των ημερών, με πλούσια γεύματα και διασκεδάσεις.

Την παραμονή των φώτων ο παπάς επισκέπτεται τα σπίτια για τον αγιασμό. Πριν έρθει οι νοικοκύρηδες βγάζουν τη στάχτη που χρησιμοποίησαν εκείνες τις μέρες από το σπίτι, για να εξορκίσουν αργότερα τα έντομα από τα αμπέλια.

Το ψωμί των Φώτων λέγεται «Φωτίτσα».

ΠΗΓΗ http://www.kefalonia.net.gr/


1958530te2chmztha.gif
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


βρε μαρια βαλε και λιγο Ληξουρι!!

bloublou εσυ που μενεις?


[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/np42tHj.jpg[/IMG][IMG]http://lb5m.lilypie.com/np42p2.png[/IMG][/URL]

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb4m.lilypie.com/XVksp3.png[/IMG][/URL]





[URL="http://www.TickerFactory.com/"]

[/URL]
Link to comment
Share on other sites

Madalena γεια σου και εσένα, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου.

Αργοστόλι μένετε κορίτσια;

ευχαριστω!και εσυ να χαιρεσαι το παιδι σου!


[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb5m.lilypie.com/TikiPic.php/np42tHj.jpg[/IMG][IMG]http://lb5m.lilypie.com/np42p2.png[/IMG][/URL]

[URL="http://lilypie.com"][IMG]http://lb4m.lilypie.com/XVksp3.png[/IMG][/URL]





[URL="http://www.TickerFactory.com/"]

[/URL]
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


×
×
  • Δημιουργία νέου...